Nedbalost při vaření jídla způsobila požár bytu, dva muži skončili v nemocnici

30.01.2021 13:33

KRÁSNO NAD BEČVOU  - Noční požár kuchyně v bytě ve třetím patře čtyřpodlažního domu v ulici Švabinského v Krásně nad Bečvou na Vsetínsku způsobil škodu okolo jednoho milionu korun. Dva obyvatelé bytu se nadýchali zplodin a skončili v nemocnici.
„Hlášení o požáru bytu přijalo operační středisko hasičů v sobotu 30. ledna o půl jedné v noci a postupně vyslalo k likvidaci požáru pět jednotek,“ informovala Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje.
Po příjezdu hasiči průzkumem zjistili rozsáhlý požár kuchyně, který se naštěstí nerozšířil do dalších prostor. K jeho likvidaci použili jeden proud vody. V zasaženém bytě však došlo k prohoření stupaček a poškození plastového vodovodního potrubí.
„Užitková voda z poškozeného potrubí sice téměř uhasila požár v bytě, ale vyplavila i další dva spodní byty i společné sklepní prostory. Dvěma mužům, kteří se nacházeli v požárem zasaženém bytě, hasiči v rámci předlékařské první pomoci poskytli kyslíkové masky, neboť se nadýchali kouře,“ řekla tisková mluvčí.
Velitel zásahu si vyžádal zdravotnickou záchrannou službu, která oba muže ošetřila a převezla do nemocnice. Hasiči také evakuovali všechny obyvatele domu. Jednalo se celkem o 13 osob a jednoho psa. Velící důstojník směny, který se dostavil na místo požáru, povolal pro tyto osoby evakuační autobus ze stanice Zlín.
„O půl druhé v noci byl požár v bytě zlikvidovaný. Hasiči provedli kontrolu termokamerou. Skrytá ohniska se již nikde nenacházela. Tím však zásah hasičů neskončil. Vzhledem k velkému množství vody, která vytekla ze stupaček a zatopila byty, si velitel zásahu na místo vyžádal vysavač na vodu, kterým hasiči další hodiny vodu vysávali.
Vyšetřovatel hasičů šetřením zjistil, že k požáru došlo nedbalostním jednáním při vaření potravin, které se vznítily. Noční vaření tak uživatele bytu vyšlo velmi draho, neboť vzniklá škoda požárem a vyplavením dalších bytů a prostor byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje