Návštěvníkům Ostrožských jezer, kteří nerespektují zákazy, hrozí vysoké pokuty

09.07.2020 15:09

OSTROŽSKÁ NOVÁ VES - Podle policistů z Policejní stanice v Uherském Ostrohu, do jejichž působnosti Štěrkopísková jezera Ostrožská Nová Ves spadají, je počet rekreantů v letošním roce několikanásobně vyšší, než v letech předcházejících, a to zřejmě z důvodu, že lidé volí kvůli situaci kolem koronaviru častěji tuzemské dovolené.

„Vodárenské jezero je v ochranném pásmu 1. stupně, což je nejpřísnější stupeň ochrany a zbývající dvě jezera Těžební jezero a Čtverec, se nacházejí podle vodního zákona v ochranném pásmu 2. stupně. Návštěvníci ale tato ochranná pásma často nerespektují, proto policisté zvýšili kontroly v těchto lokalitách, aby zjednali pořádek,“ vedla tisková mluvčí Policie Zlínského kraje Lenka Javotková.
Uplynulé sváteční pondělí se policisté společně s členy rybářské stráže vydali na kontroly a zjistili hned 12 přestupků, které oznámí do správního řízení

„Zákon porušují lidé, kteří se rekreují v ochranných pásmech, staví si tam bivaky a stany nebo rozdělávají oheň a jsou především v nočních hodinách posilněni alkoholem hodně hluční. Během uplynulého víkendu dokonce jeden ze stanů začal hořet a museli tam vyjíždět i hasiči,“ sdělila mluvčí.  

„Apelujeme na veřejnost, aby zákazy respektovala, protože za porušení zákona, která nebudou policisté tolerovat, hrozí ve správním řízení vysoké pokuty až do 20 tisíc korun. Všechna místa jsou označena cedulemi, které na zákaz vstupu upozorňují. Kromě vodního zákona lidé často porušují i zákon o provozu na pozemních komunikacích tím, že nerespektují značky upozorňující na zákaz vjezdu,“ zdůraznila Lenka Javorková.

Policisté upozorňují, že kontroly budou probíhat každý víkend a veškerá protiprávní jednání budou přísně řešit. Zaměří se i na ostrov uprostřed Těžebního jezera, na kterém je vyhlášená ptačí rezervace a je zde zákaz vstupu osob, který návštěvníci porušují, když na ostrov připlují na lodi a rekreují se zde.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje