Na výstavu Alfons Mucha ve Zlíně zavítá malířova vnučka, uskuteční se dvěbesedy

11.03.2024 08:15

ZLÍN – Mimořádně vzácná návštěva zavítá v příštím týdnu na výstavu Alfons Mucha v Obchodním domě Zlín. Expozici si přijede prohlédnout malířova vnučka Jarmila Mucha Plocková. Při té příležitosti se s ní přímo ve výstavním sále uskuteční v úterý 12. a středu 13. března veřejné besedy.
„Je nám opravdu velkým potěšením, že k nám Jarmila Mucha Plocková zavítá. S ohledem na její časové vytížení a četné cesty do zahraničí dlouho nebylo jisté, jestli se návštěvu Zlína podaří domluvit. Ve Zlíně se zdrží tři dny, chce si prohlédnout i samotné město a poznat jeho zajímavosti, naposledy zde byla ve svých třinácti letech. Při besedách v Galerii Desítka spolu s ní poodhalíme zajímavosti ze života a tvorby rodiny Muchových i tradici výroby šperků, k níž má paní Jarmila exkluzívní práva. Při tvorbě se inspiruje sborníkem Documents décoratifs, který Mucha připravil pro umělecké řemeslníky a školy. Počet míst na obou moderovaných besedách, jejichž součástí bude i autogramiáda, je omezený, nutná je rezervace předem,“ uvedl Pavel Chmelík z Galerie Artrium, která výstavu společně s Obchodním domem Zlín pořádá. Místa na besedy lze rezervovat na naselova@artriumzlin.cz nebo telefonicky na čísle 731 871 824.
„Výstava Alfons Mucha představuje víc jak sto děl a uměleckých realizací tohoto významného českého malíře. K vidění jsou nejen Muchovy slavné divadelní plakáty a litografie, mezi nimi i víc než dvoumetrový plakát Médea pro herečku Sarah Bernhardt, ale i další díla, cenné dobové pohlednice nebo také šperky vytvořené podle Muchových návrhů. Vystaveny jsou i ty nejlegendárnější z nich – brož Chryzantéma nebo prsten Sarah a také prodejní šperky Jarmily Mucha Plockové,“ doplnila Martina Žáčková, tisková mluvčí obchodního domu. 
Obrázek o malířově životě a tvorbě doplňují promítání filmových dokumentů, dobové fotografie a osobní věci spojené s Muchovým životem – malířský stojan, paravan na převlékání, váza na květiny, stojánek na vajíčko či kaviárová miska.
Pravidelně každý čtvrtek od 19 hodin se konají večerní prohlídky s průvodním slovem galeristy Pavla Chmelíka a živým hudebním doprovodem. Pořadatelé nabízejí také komentované prohlídky pro školy.
Výstava v Galerii Desítka v 10. podlaží Obchodního domu se těší velkému zájmu návštěvníků, od vernisáže v polovině ledna ji viděly již čtyři tisícovky lidí. Potrvá už jen do 28. března, otevřena je denně od 10 do 18 hodin.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Obchodní dům Zlín