Na Uherskohradišťsku zničil požár hospodářské stavení a střechu rodinného domu

07.02.2023 07:18

HORNÍ NĚMČÍ – Škodu předběžně stanovenou na 800 tisíc korun způsobil v neděli 5. února požár střechy hospodářské budovy, který se později rozšířil i na střechu rodinného domu v obci Horní Němčí na Uherskohradišťsku.

„V době vzniku požáru byli v rodinném domě dva dospělí a dvě děti. Žena s dětmi bezpečně opustila dům a muž se snažil požár uhasit. To se mu nepodařilo. Nadýchal se však kouře. Velitel zásahu si proto na místo povolal posádku zdravotnické záchranné služby, která si do péče muže převzala a odvezla ho do nemocnice k dalšímu vyšetření,“ uvedla Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje.

K hlášenému požáru střechy hospodářské budovy vyjelo v neděli 5. února krátce po jedenácté hodině dopolední pět hasičských jednotek. Průzkumem místa události hasiči zjistili, že došlo k požáru střechy hospodářské budovy, ale i k rozšíření požáru na střechu rodinného domu. „K likvidaci požáru střechy hospodářské budovy hasiči použili celkem tři hasební proudy vody a k likvidaci požáru střešních prostor rodinného domu, který se nacházel v těsné blízkosti zasažené budovy, použili hasiči jeden vysokotlaký proud vody. Již v 11:41 hod. vyhlásil velitel zásahu lokalizaci požáru,“ popsala zásah tisková mluvčí.
Poté hasiči postupně začali rozebírat střešní konstrukce, kontrolovat budovy termokamerou a dohašovat skrytá ohniska. Střecha hospodářské budovy se v době požáru propadla. Hasiči tak museli postupně vytáhnout věci ze stodoly a i zde dohašovat skrytá ohniska.

Po vyhlášení likvidace požáru se postupně jednotky vrátily zpět na své stanice. Příčinu vzniku požáru nyní zjišťuje vyšetřovatel hasičů. Předběžná škoda byla vyčíslena na 800 tisíc korun. Díky rychlému zásahu hasičů byly na okolních budovách uchráněny hodnoty ve výši 10 miliónů korun.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto z místa požáru: HZS Zlínského kraje