Na několika místech Kroměříže probíhá obnova zeleně

20.06.2022 09:48

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice realizuje projekt na revitalizaci zeleně na několika veřejných prostranstvích města. Nové stromy, keře a květiny byly vysazeny ve vnitrobloku v ulici U Sýpek, v ulici Gen. Svobody a na sídlišti ve vnitroblocích Axmanova. „Vysazeno bylo více než 50 nových stromů, 2210 keřů a více než deset tisíc kusů růží, trvalek, cibulovin a trav,“ řekl místostarosta Vít Peštuka. Projekt také počítá s doplněním mobiliáře v lokalitách U Sýpek a Axmanova.
Ulice Gen. Svobody je důležitá spojnice mezi centrem města a Květnou zahradou. „Výsadba zeleně navazuje na již realizovanou výsadbu na náměstí Míru a tímto propojením částí města vytváří moderní vizuální koncept zeleně. V této lokalitě bylo vysazeno 13 Hillierových slivoní, výsadbu doplnila jedna lípa. Pásy zeleně byly osazeny tavolníky a trvalkami – například tulipány, sasankami, barvínkem, konvalinkami a zvonky. V křižovatce s ulicí Soudní byl založen záhonek s travinobylinnou směsí a letničkami,“ popsala vedoucí radničního odboru regionálního rozvoje Simona Prečanová.
V lokalitě U Sýpek bylo vysazeno 11 stromů, například třešeň ptačí, javor mléč, jeřáb břek nebo javor babyka. Revitalizované plochy byly osazeny i záhony keřů a trvalek jako jsou růžové keře, bergenie, jarmanka a množství cibulovin. Dominantou lokality jsou odpočinková hnízda se stoly a lavičkami obklopená vysazenými květinami a velký kruhový luční trávník.
Na sídlišti Axmanova bylo vysazeno 27 nových stromů – jeřáby, muchovníky, střemcha, habr a další druhy. „Výsadba byla opět doplněna živým plotem, tavolníky, solitérními šácholany, růžemi a dalšími. V této lokalitě byly také přesunuty stávající herní prvky a prostory mezi bytovými domy byly vybaveny mobiliářem tak, aby obyvatelům sloužily k setkávání a odpočinku,“ dodala Prečanová.
„Po ukončení výsadby bude letos a ve dvou následujících letech v těchto lokalitách probíhat následná péče, aby výsadba v revitalizovaných lokalitách byla správně ošetřována. Projekt je realizován za finanční podpory ve výši zhruba 2,6 milionu korun z Operačního programu Životní prostředí, město Kroměříž se podílí částkou asi 465 tisíc korun,“ dodal Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.
Město již letos na jaře v jiných lokalitách vysadilo, část s pomocí žáků kroměřížských základních škol, více než 2300 stromů a k tomu několik stovek keřů. Nová zeleň se objevila na rušných místech, jako je Velké náměstí, náměstí Míru či ulice Moravská, ale také na vrcholu kopce Barbořina, kde radnice dokončila Naučnou stezku veverky Čiperky.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž