Na malenovský hrad znovu na jarmáček

02.12.2022 16:12

MALENOVICE - Po několikaleté odmlce se Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně znovu vrací k oblíbenému vánočnímu jarmarku na hradě v Malenovicích. V sobotu 3. prosince se od 10 od 16 hodin otevřou některé prostory hradu, nádvoří, sklepy, zbrojnice i některé místnosti, aby uvítaly prodejce i návštěvníky.
„Jarmark na hradě dříve připadal na první sobotu v prosinci a muzeum se této tradice přidrželo. Po covidové pauze, které litovali muzejníci i zklamaní návštěvníci, je akce znovu na scéně. Akce má neopakovatelnou atmosféru, zvlášť když vyjde aspoň trochu zimní počasí,“ uvedla Silvie Lečíková, vedoucí obchodního oddělení muzea. Jarmark podle ní není jen místo, kam si lidé jdou nakoupit, ale taky místo, kde se potkávají známí a přátelé, aby si popřáli šťastné a veselé Vánoce.
Podtitul akce zní „malé a velké dárky pro velké i malé“ a letos to bude platit opět. Kastelán hradu Luděk Bubeník sezval prodejce tradiční i nové tak, aby si každý našel důvod odcházet domů s aspoň malým dárkem. Kromě toho bude v předhradí občerstvení, k němuž letos nově přibyla i zabíjačka, a tak nebude zklamaná ani část publika, která přichází z tohoto důvodu.
„V loňském roce jsme byli překvapeni velkým zájmem o hradní stromeček přání, který jsme přes svátky měli před hradem a u něhož mohli kolemjdoucí zanechat svá přání i poděkování,“ řekla Silvie Lečíková. „Desítky krásných vzkazů vedly k tomu, že letos bude stromeček připraven už o jarmarku a pak až do Silvestra. Těšíme se na laskavé zprávy, které jsou pro nás – a snad i pro samotné návštěvníky – krásným vánočním dárkem,“ dodala vedoucí obchodního oddělení krajského muzea.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum jihovýchodní Moravy