Na Kroměřížsku řešili policisté hned třikrát trestnou činnost

09.01.2020 10:32

Přivydělával si krádežemi nafty

KROMĚŘÍŽSKO - Třicetiletý muž z Kroměřížska provedl během uplynulých čtrnácti dní hned tři krádeže. V druhé polovině prosince si vyhlédl zaparkovaný nákladní automobil v obci Brusné. Překonal zámek víčka a poté z nádrže odčerpal sto litrů motorové nafty. O deset dní později skutek zopakoval znovu. Tentokrát v obci Rusava. Z náklaďáku tam odčerpal čtyřicet pět litrů nafty. Poslední čin spáchal v ranních hodinách toto pondělí v areálu firmy v Holešově. Autem vjel do objektu, zastavil poblíž nákladního vozidla a pomocí přineseného klíče odstranil vypouštěcí šroub. Vytékající naftu hodlal odchytávat do přinesených nádob. Byl však vyrušen zaměstnanci. Rychle proto nasedl do auta a popojel za jednu z budov, kde se schoval. Přitom nechal z nádrže uniknout dvě stě litrů paliva. Jeden ze zaměstnanců si však podezřelého muže i vozidla všiml a upozornil na něj holešovskou hlídku. Ta muže sedícího v autě zadržela. Pachatel nejprve tvrdil, že ve voze spal. Když ale policisté v jeho vozidle objevili kanystr, k činu se přiznal. Stejnou trestnou činnost spáchal i v minulosti, a to nejen v našem okrese. Na místa krádeží se přepravoval autem, a to i přesto, že má vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Nyní mu za tuto trestnou činnost hrozí až tříleté vězení. Včera na něj soudce uvalil vazbu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Bourala pod vlivem alkoholu, následkem jsou tři zraněné osoby

KROMĚŘÍŽSKO - Včera navečer okolo sedmé hodiny bourala v obci Rataje pětašedesátiletá žena. Ta usedla do osobního automobilu značky Škoda Octavia posilněna alkoholem. Na rovném úseku komunikace nezvládla řízení a přejela do protisměru, kde se střetla s protijedoucím vozidlem značky Fiat Dobló. Tato nehoda si vyžádala tři zraněné osoby. Třiadvacetiletou řidičku fiatu, její devětačtyřicetiletou spolujezdkyni i osmašedesátiletého spolujezdce z Octavie převezli záchranáři do nemocnice v Kroměříži. Bez úhony vyvázla pouze podnapilá řidička s 1,3  promile alkoholu v krvi, která se bude muset vyrovnat se šedesáti tisícovou škodou na vozidlech.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Zloděj si spletl auto s trezorem a odnesl si z něj notebook.

KROMĚŘÍŽSKO - Čtyřiapadesátiletý zaměstnanec stavební firmy zaparkoval služební automobil v ulici Tovární v Holešově poblíž stavby, na které pracuje. Vůz řádně uzamkl a poté odešel. Když se za necelou hodinu k autu vrátil, zjistil, že okno levých zadních dveří je rozbité a uvnitř chybí taška s pracovním notebookem v hodnotě deset tisíc korun. Poškozením okna auta vznikla škoda pět tisíc korun. Vloupáním se nyní zabývají holešovští policisté. Po pachateli, který se tak dopustil trestných činů krádež a poškození cizí věci, nyní pátrají. V případě dopadení mu hrozí až dva roky vězení.

Ponechat věci ve vozidlech bez dohledu je risk. Nenechávejte proto na sedadlech či odkládacích plochách žádné věci. Ani zavazadlový prostor auta není trezor. Mnohdy odcizená věc nemá takovou hodnotu jako škoda způsobená poškozením vozidla po vloupání.

Rudolf Maňas

Ilustrační foto: PČR, Archiv KNZ

Zdroj: PČR, Simona Kyšnerová