Na Kroměřížsku hořelo, škody půjdou do milionů korun

01.07.2023 08:19

TROUBKY – Hlášení o požáru osobního automobilu v garáži v obci Troubky-Zdislavice na Koměřížsku obdrželo operační středisko hasičů v pátek 30. června před půl čtvrtou odpoledne. Hned další volání však již hovořilo o rozšíření požáru na celý dům. Byl proto zvýšen stupeň požárního poplachu na druhý a na místo zamířilo celkem 11 jednotek včetně územního řídícího důstojníka.
Při požáru utrpěl majitel domu popáleniny a ošetřili ho přivolaní záchranáři. Příčinou vzniku požáru a výší škody se zabývají vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR.
„Po příjezdu první jednotky byl již požár plně rozvinutý a hořela i střecha sousedního domu. Hasiči nasadili několik útočných proudů a velitel zásahu povolal další jednotky. Vzhledem k nutnosti práce v dýchací technice byl na místo vyslán i speciální protiplynový kontejner se zásobou lahví se stlačeným vzduchem. Majitel objektu se při pokusu o hašení popálil a hasiči mu poskytli první pomoc. Následně jej předali do péče zdravotnických záchranářů. Několika osobám poskytl posttraumatickou intervenční pomoc psycholog  krajských hsičů,“ informoval Adam Fuksa z HZS Zlínského kraje.
Zdravotníci také preventivně prohlédli i několik zasahujících hasičů kvůli vyčerpání z horka. Požár se skrytě šířil v sendvičové konstrukci střechy, proto hasiči nasadili speciální zařízení na řezání vodním paprskem Cobra. Z objektu vynesli tlakovou láhev, kterou venku ochlazovali.
„Téměř po čtyřech hodinách mohla být ohlášena lokalizace, mohlo tak dojít k postupné redukci nasazených sil a prostředků. Příčina požáru zůstává ve společném šetření našich vyšetřovatelů a policie. Stejně tak nyní nelze stanovit výši způsobené škody. Lze však předpokládat, že škoda, ale zároveň i uchráněné hodnoty budou v hodnotě několika milionů korun,“ dodal mluvčí hasičů.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto z místa požáru: HZS Zlínského kraje