Na hrad za Korunkou a za korunku

16.06.2022 08:47

MALENOVICE - Hrad Malenovice se v sobotu 18. června stane místem plným kultury. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně spolu s dalšími partnery připravilo komponovaný program, jehož cílem je podpora projektu Korunka pomáhá.
Myšlenka na celou akci se zrodila před několika měsíci při setkání ředitele Filharmonie Bohuslava Martinů Josefa Němého s ředitele muzea Pavlem Hrubcem. „Oba jsme cítili, že nazrál čas, abychom naši spolupráci přesunuli od nejrůznějších plánů ke skutečné akci,“ vysvětluje Pavel Hrubec. „Doba post-covidová spolu s přízrakem války na Ukrajině a dramatickou inflací a nejistotou si vysloveně říkala o něco dobrého a hezkého, co bychom postavili na druhou misku vah.“
Původně kulturní akce tak získala charitativní podtext a ke spolupráci byla přizvána Korunka Luhačovice, jejíž projekt Korunka pomáhá výtěžek z akce podpoří. Muzeum nabídlo prostory hradu, kde by se akce mohla uskutečnit, hudebníci z filharmonie přislíbili svá vystoupení. Oslovena byla i 11. základní škola ve Zlíně – Malenovicích s rozšířenou hudební výukou. Její dětský přípravný sbor a sbory Carmina Bona a Čamlíci se také připojily k chystané akci. „K tomuto hudebnímu základu se připojila i Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti s myšlenkou vystavit při této příležitosti v prostorách hradu výtvarné práce svých žáků. Díla vzniklá ve volnočasových aktivitách budou sloužit také jako poděkování za případný finanční dar poskytnutý Korunce Luhačovice,“ doplnila Silvie Lečíková, vedoucí obchodního oddělení MJVM Zlín
Vzhledem k tomu, že muzeum umožnilo návštěvníkům vstup za pouhou jednu korunu, dostala akce název Na hrad za Korunk(o)u s podtitulem Dobrými činy proti zlým časům. „Se všemi partnery jsme se shodli, že výtěžek z akce poputuje tady u nás na podporu těch, kdo se v důsledku nějaké tragédie, nemoci či války ocitl v tíživé životní situaci, kterou sami nedokáží zvládnout,“ dodal ředitel muzea Pavel Hrubec.
„Mám radost, když se spojují kulturní instituce různého zaměření do společných projektů. A pokud se spojují s cílem pomoci potřebným, pak mám radost o to větší. Přála bych pořadatelům, aby v co největší míře naplnili záměr akce a ukázali tak, že dobrý skutek má pořád smysl,“ řekla radní Zlínského kraje pro školství a kulturu Zuzana Fišerová, která nad akcí poskytla záštitu.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum jihovýchodní Moravy