Na Bahňáku byl aplikován druhý postřik proti komárům

18.04.2021 12:37

OTROKOVICE - Aby byla posílena účinnost postřiku proti komářím larvám, nechalo město na Bahňáku aplikovat jeho druhou várku. Cílem je ochránit v letních měsících obyvatele Otrokovic od tohoto otravného hmyzu. 
„V minulých letech jsme hubili pouze létající stadium komára, kdy byl účinek pouze krátkodobý. Letos poprvé zkoušíme jinou metodu hubení komárů a doufáme v její lepší účinnost,“ uvedla Marie Zahradníčková z odboru rozvoje města s tím, že účinek závisí na řadě faktorů. Například na teplotě vody, velkých srážkách nebo naopak na větším vysychání lokality. Dále by výsledek mohl být ovlivněn chemickým agropostřikem prováděným za jiným účelem nebo nebezpečným tekutým odpadem.
„Motorový postřik prováděla specializovaná firma tzv. larvicidem, bakteriálním přípravkem VECTOBAC.  Jeho účinek je založen na dostatečném oživení bakterií, které likvidují larvy komárů a ti se pak nestíhají přemnožit. Tento zásah je možné kombinovat s aerosolem aplikovaným v létě na již létající hmyz,“ vysvětlila tisková mluvčí otrokopvické radnice Romana Pastuszková.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice