Muzeum zve na výstavu živých hub

05.10.2021 13:31

VSETÍN - Oblíbené Výstavy živých hub připravuje Muzeum regionu Valašsko v zámcích Vsetín a Lešná u Valašského Meziříčí. Obě proběhnou od úterý 5. do neděle 10. října. Návštěvníky čekají ukázky vzácných i běžných druhů hub, mykologické poradny, přednášky, výstavy fotografií a lektorské programy pro školy.
„Muzejní Výstavy živých hub se každoročně těší velkému zájmu veřejnosti. Kromě ukázek čerstvě nasbíraných exemplářů lákají i na bohatý doprovodný program. V zámku Vsetín to letos bude fotovýstava Houby jara a začátku léta, čtveřice mykologických poraden s Jiřím Polčákem a Jiřím Novákem (5. až 8. října, vždy od 15 do 17 hodin) a také přednáška Houby kolem nás (6. října od 17 hodin). Pro školní kolektivy je pak připraven lektorský program Není houba jako houba. „Objednávat ho lze buďto telefonicky na čísle 571 411 690 nebo na e-mailu zamek.vsetin@muzeumvalassko.cz,“ uvedl kurátor výstavy Jan Husák. 
„Také v zámku Lešná doplní ukázku živých hub výstava fotografií. Letošní téma zní Foto-houbo-humor, k vidění tedy budou nejen zajímavé, ale také vtipné snímky s mykologickou tématikou (do 31. října). Poradna pro houbaře proběhne v Lešné pouze jedna, konkrétně 7. října od 13 do 16 hodin. Lektorské program pro školy můžete objednávat na tel. čísle 734 420 009,“ připomněl mluvčí muzea Jiří Koňařík.
Na Výstavy živých hub pozvala i Zuzana Fišerová, radní pro oblast kultury a školství Zlínského kraje, který je zřizovatelem Muzea regionu Valašsko. „Na houby vyráží spousta lidí, ale většina se zaměřuje hlavně na ty své oblíbené a vlastně ani netuší, jaké bohatství druhů okolní lesy doopravdy nabízejí. Muzeum vám je přiblíží prostřednictvím živých exemplářů, krásných fotografií i zajímavého povídání. Jako radní pro školství doporučuji i lektorské programy, které spojují zábavu a edukaci,“ vzkázala Fišerová. 

Více informací najdete na webových stránkách www.muzeumvalassko.cz.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín