Muzeum zve na Netopýří noc

29.08.2022 08:17

VSETÍN - Poutavou sondu do života netopýrů nabídne oblíbená akce Netopýří noc v úterý 30. srpna od 19 hodin v zámku Vsetín. Zoolog Muzea regionu Valašsko Zdeněk Tyller pro tuto příležitost připravil zajímavé povídání i společnou procházku za živými netopýry v okolí.
„Netopýra by si za domácího mazlíčka vybral jen málokdo. Vypadá jako myš s křídly, vydává odpudivý pisklavý zvuk a panují o něm zvěsti, že saje lidskou krev. Při bližším setkání ale zjistíte, že jde o vcelku roztomilé a navíc z hlediska fungování přírody velmi důležité zvíře,“ uvedl zoolog Zdeněk Tyller. 
Netopýr má taky řadu zajímavých specifik. Je to jediný druh savce, který dokáže aktivně létat. Navíc se umí skvěle orientovat i v naprosté tmě díky schopnosti echolokace. „Ústy nebo nosem vydávají zvuk, který se po střetu s překážkou vrací zpět k jejich sluchovým smyslům,“ pokračoval Zdeněk Tyller. 
Nejen o tom bude poutavá muzejní přednáška Netopýří noc. „Nejdříve si popovídáme o životě netopýrů a poté se vydáme na krátkou procházku za jedinci žijícími v okolí zámku,“ přiblížil Tyller. Podrobnosti najdete na webu www.muzeumvalassko.cz nebo facebooku a instagramu @muzeumregionuvalassko.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum regionu Valašsko