Muzeum představí špičku slovenského výtvarného umění

15.03.2023 14:31

KROMĚŘÍŽ - K důležitým počinům letošního roku v Muzeu Kroměřížska patří výstava dvou významných slovenských umělců – Alexeje Vojtáška a Juraje Čutka, jehož díla jsou mimo jiné zastoupena na několika evropských panovnických dvorech. Oba autoři patří k naprosté špičce současného slovenského výtvarného umění. „Výstava bude zahájena ve čtvrtek 16. března v 16.30 hodin v Muzeu Kroměřížska v Galerii v podloubí a potrvá do 23. dubna,“ informovala Martina Malá. PR pracovnice muzea.
Alexej Vojtášek se mimo komorní malby věnuje kresbě, grafice, knižní ilustraci – ilustroval více jak 100 knižních titulů, prostorovým objektům a monumentálním malířským dílům určeným do architektury. „V jeho tvorbě nalezneme odkazy na dávné civilizace, hlubší duchovní smysl lidské existence hledá zejména ve východních filozofiích. Z jeho díla čiší pozitivní síla, pokoj, energie. Vytvořil si tak vlastní ikonografii a nový symbolický jazyk, spojený s geometrickými znaky. Používá čtverce, trojúhelníky, pentagramy, kruhy, jež se střídají s figurálními tvary,“ řekla ředitelka muzea a kurátorka výstavy Martina Miláčková.

Juraj Čutek do svých soch zakomponovává kovové prvky, jež prozrazují jeho nadšení pro vynálezy 19. století. Zbavuje je původních funkcí, organicky je začleňuje do soch ve zcela novém kontextu. Zdánlivě nepotřebné předměty, torza, fragmenty strojů či jiných zařízení vdechují dřevěné hmotě nový život. „V jeho tvorbě nalezneme odkazy na romány Jula Verna či na filmy režiséra, výtvarníka a animátora Karla Zemana. Díla se vyznačují laskavým humorem, grotesknem či jemnou ironií. Snaží se do nich vtisknout to nejlepší ze sebe a zároveň v nás probudit dětské vnímání světa s jeho úžasnou fantazií,“ uvedla Martina Miláčková.
Čutkova tvorba se zalíbila hned několika evropským panovníkům. V roce 2008 se ve Spišské Sobotě setkal s britskou královnou Alžbětou II., které daroval oltář sv. Jiří. Na výstavě v Monaku sijeho sochu vybral sám monacký kníže Albert II., s nímž umělce dodnes pojí intenzivní vztah. Jeho dílo vlastní také bývalá nizozemská královna Beatrix.
Oba umělcivystavovali nejen v mnoha zemích Evropy, ale i v USA. Jsou držiteli několika prestižních ocenění, mimo jiné ceny Křišťálové křídlo, která je na Slovensku udělována významným osobnostem kulturního, společenského, vědeckého a hospodářského života. Výstavu, nad níž převzal záštitu Slovenský institut v Praze, si návštěvníci mohou prohlédnout do 23. dubna.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum Kroměřížska