Muzeum Kroměřížska vystaví betlémy z vlny

15.11.2023 15:39

KROMĚŘÍŽ - Po několika letech se do Muzea Kroměřížska vrací výstava s vánoční tematikou. Návštěvníkům svá velmi osobitá a působivá díla, která vznikla plstěním vlny, představí výtvarnice Ivana Langrová. Výstava se jmenuje Hebké kouzlo Vánoc. Poetická tvorba Ivany Langrové. Výstavu zahájí vernisáž 16. listopadu v 16.30 hodin.
Vlna se v posledních letech stala velmi zajímavým a originálním výtvarným materiálem. „Zájemci uvidí různá provedení betlémů, obrazy zhotovené plstěnou technikou, biblické motivy, figurky svatých, ale i scény ze života našich předků či netradiční zobrazení krajiny. Na výstavě tak nechybějí díla nazvaná Masopustní průvod či Útěk do Egypta,“ přiblížil kurátor výstavy a muzejní etnograf Petr Hlavačka, který výstavu připravil s kolegyní Martinou Václavikovou. „K nejpůsobivějším pracím patří Vánoční jarmark. Celá scéna má na délku téměř dva metry, je půl metru široká a figurky dosahují výšky 35 centimetrů,“ doplnila Martina Václaviková.
„Pro veřejnost je 2. prosince připraven workshop s Ivanou Langrovou, během nějž se účastníci naučí plstění ovčí vlny jehlou. Konat se budou dva cykly – od 10 do 12 a od 14 do 16 hodin. Hotový výrobek si návštěvníci odnesou s sebou. Prosíme zájemce, aby si rezervovali své místo prostřednictvím e-mailu edukace@muzeum-km.cz,“ uvedl Petr Hlavačka.
Výstavu doplní vánoční edukační program pro mateřské a základní školy, během nějž se děti seznámí s tradicí betlémů. „Vyzkoušejí si například také práci s česačkou ovčí vlny a vyrobí si hebký dáreček,“slíbila lektorka Kateřina Mozgová, která program sestavila.
„Ivana Langrová se s vlnou více seznámila v Americe, kam emigrovala se svým manželem v polovině 80. let 20. století. Procestovala celý kontinent a poznala původní obyvatele a jejich způsoby, jak získávat vlněné plátno, barvit ho přírodními barvivy, příst a tkát na speciálních stavech. Před více než 15 lety se usadila na Valašsku, v malebném Santově, kde chová malé stádo ovcí různých plemen,“ sdělila Martina Malá, PR pracovnice muzea.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto z tvorby Ivany Langrové: Muzeum Kroměřížska