Motorkář nebezpečnou jízdou vytlačil řidiče nákladní soupravy z vozovky

07.04.2021 18:11

VALAŠSKÁ POLANKA – Nehodou nákladního vozidla s návěsem, které se v pátek 30. března odpoledne převrátilo do příkopu u Valašské Polanky na Vsetínsku, se zabývali vsetínští dopravní policisté. Chyba nebyla na straně řidiče nákladního vozu, ale na straně motocyklisty, který svojí nebezpečnou jízdou vytlačil řidiče nákladní soupravy ze silnice.
„Řidič motocyklu Suzuki GSF jel se spolujezdkyní ve směru od Vsetína a v pravotočivé zatáčce za odbočením k obci Seninka, v místě, kde je souvislá čára, předjížděl nákladní soupravu, přičemž neměl před sebe dostatečný rozhled k bezpečnému předjetí. Když byl na úrovni levého boku nákladního vozidla s návěsem, uviděl v protisměru vozidlo zn. Audi, jehož řidič byl nucen zastavit těsně při pravém okraji, aby nedošlo k čelnímu střetu,“ uvedla dnes krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.
Motocyklista se snažil co nejvíce natlačit k levému boku zpomalující nákladní soupravy. Řidič nákladního vozidla se zase snažil co nejvíce uhnout k pravému okraji vozovky, přitom najel na krajnici a dále na nezpevněný povrch silničního příkopu, který se uvolnil a nákladní vozidlo i s návěsem se převrátilo na pravý bok do příkopu. Ke střetu nedošlo.
„Cizinec za volantem nákladní soupravy z nehody vyvázl bez zranění. Na nákladní soupravě, na které bylo naloženo 105 pytlů cementu, vznikla škoda přesahující 300 tisíc korun. Dechové zkoušky byly u obou řidičů negativní,“ sdělila Lenka Javorková.
Řidič motocyklu porušil podle policejní mluvčí několik ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Za přestupky mu ve správním řízení hrozí pokuta 5 – 10 tisíc korun a zákaz činnosti na šest měsíců až jeden rok.
„Od začátku letošního roku evidujeme ve Zlínském kraji 13 dopravních nehod s účastí motorkářů, z nichž 11 nehod řidiči motocyklů zavinili. Při těchto nehodách jeden řidič motocyklu zemřel, tři se zranili těžce a čtyři lehce. Motocyklisté patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, proto na ně apelujeme, aby byli po dlouhé zimní pauze na silnicích opatrní a ohleduplní a volili defenzivní způsob jízdy,“ dodala Lenka Javorková.

Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje

Ilustrační foto: Archiv SNZ