Most přes řeku Moravu se bude jmenovat po J. A. Baťovi

25.04.2024 12:31

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Obecně zaužívaný název mostu přes řeku Moravu – Moravní most se změní.  Novým názvem mostu bude Most J. A. Bati. Rozhodli o tom zastupitelé města 22. dubna. Nová pojmenování zároveň dostane také několik dalších lokalit ve městě, kde již probíhá, nebo se připravuje výstavba. 
Potřeba nových pojmenování veřejných prostranství vzešla zejména z důvodu plánované či probíhající výstavby v těchto lokalitách: 
Nad Žlebem - lokalita pod ulicí Nad Žlebem zasahující do katastrů Mařatice a Sadů. „Aktuálně zde běží příprava pro výstavbu nových rodinných domů. Investoři si začali používat pracovní název Nad Studánkou, nicméně názvoslovná komise se jednohlasně shodla pojmenovat lokalitu Nad Žlebem podle jedné z ulic, která do lokality zasahuje,“ uvedl Jan Pášma, tiskový mluvčí hradišťské radnice.

Višňová - vznikající ulice navazující na ulici Sadová opět na hranici katastrů Mařatic a Sadů. S ohledem na výstavbu nových domů a přidělení adres bude nutné upravit tvar ulice Hruškové, tj. udělat ji „křížem“. Tři domy mají vstup z ulice Sadová, další nové ale budou mít název ulice Višňová. Na pokračování v názvech podle jednotlivých druhů ovocných stromů panovala v názvoslovné komisi jednoznačná shoda.

 U Řeky - probíhající výstavba vedle ulice U Řeky v katastru Jarošova. V Jarošově dochází k výstavbě nové lokality. V návaznosti na současný název ulice vyplynulo jako vhodné pojmenovat U Řeky celou lokalitu, a stejně tak přejmenovat autobusové zastávky u této lokality, které dnes nesou název U Bagru (ulice U Bagru se nachází až dále směrem k centru Jarošova).

U Konírny - vznikající spojnice mezi ulicemi na Hřebínku a Konečná v katastru Mařatic. Další výstavba se plánuje v katastru Mařatic jakožto „spojka“ ulic Na Hřebínku a Konečná. Návrh názvu U Konírny vyplynul z historických důvodů.

Most J. A. Bati – obecně zaužívaný název mostu přes řeku Moravu – Moravní most se změní na Most J. A. Bati. Název bude reflektovat dosud nedostatečný odkaz města k baťovské éře, především k rodáku Janu Antonínovi Baťovi. Jan Antonín Baťa byl rodák z bezprostřední lokality mostu, z Rybáren.

„Stavba železobetonového silničního mostu přes řeku Moravu do Starého Města, při níž bylo také vydlážděno nábřeží a opatřeno po obou stranách železným zábradlím, byla zahájena v létě roku 1952. Odevzdán do provozu byl most začátkem roku 1954. Předchozí most z roku 1905 zničilo v posledních dnech 2. světové války německé vojsko,“ poznamenal Jan Pášma.

„Téma pojmenování mostu visí ve vzduchu už řadu let. Most se nachází v poměrně těsné blízkosti rodného domu Jana Antonína Bati, významného rodáka, za druhé na břehu řeky Moravy blízko tohoto mostu se nachází také socha J. A. Bati a za třetí využíváme příležitosti, kdy most má projít  kompletní rekonstrukcí, takže bude mít nový kabát a to je přece významná chvíle pro to, aby byl nově pojmenován,“ řekl starosta města Stanislav Blaha. „Název Most Jana Antonína Bati zcela jistě tomu mostu bude slušet a město si tímto krokem připomene svého významného rodáka,“ doplnil starosta.   
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště