Mladík nezvládl životní situaci, nevracel dluhy, kradl a skončil ve vazbě

22.04.2022 07:09

KROMĚŘÍŽSKO – Až desetileté vězení hrozí čtyřiadvacetiletému mladíkovi z Kroměřížska, který se kvůli ztrátě zaměstnání dostal do finanční tísně, začal si půjčovat peníze nejprve od příbuzných, později od známých, půjčky nevracel, byl agresivní, zranil svoji známou a začal krást. V současné době je ve vyšetřovací vazbě.

„Víc než problematické chování řešila dlouhodobě rodina i blízcí mladíka. Zásadní potíže nastaly v průběhu podzimu roku 2021.  Muž z Kroměřížska přišel o zaměstnání, dostal se do finanční tísně a neměl již prostředky na splácení svých závazků.  Neutěšenou situaci řešil nejdříve v rámci rodiny.  Půjčoval si od svých nejbližších peníze, které však nevracel. Když už mu blízcí půjčovat nechtěli nebo nemohli, choval se agresivně. Vybíjel si na nich svůj vztek a fyzicky ublížil i své známé,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Balášová.

Finanční hotovost si obstarával vykrádáním automatů bezkontaktních myček, automatů na kávu a potraviny. Rodinní příslušníci se s mladíkem přestali stýkat. V březnu tohoto roku mu odhlásili trvalý pobyt s tím, že si nepřejí, aby je navštěvoval.
„Toto rozhodnutí muž nerespektoval. Své blízké i nadále přes výslovný zákaz osobně kontaktoval v místě jejich bydliště. Při jedné z nevítaných návštěv odcizil platební kartu, kterou několikrát použil. Neúnosnou situaci řešila rodina podáním trestního oznámení. V březnu si muž vyslechl obvinění z trestných činů podvod, vydírání, loupež, ublížení na zdraví, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, poškození cizí věci, krádež,“ pokračovala mluvčí. Svou kriminální kariéru mladík završil začátkem dubna krádeží v prodejně potravin. Zde ho přistihl pracovník bezpečnostní služby. Po krátkém přetahování o igelitovou tašku mladík s ukradeným zbožím utekl. Následně ho zadržela policejní hlídka. Muž si vyslechl další obvinění a v současnosti je vazebně stíhán. Vyšetřování i nadále probíhá.

Vlastimil Langer
Zdroj: Policie Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv SNZ