Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

26.01.2024 13:37

ZLÍN - Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii oceňovaného režiséra Jakuba Čermáka v hlavní roli s Helenou Čermákovou bude mít premiéru 27. ledna v 19 hodin ve Velkém sále.

„K dílu Terrence McNallyho se vracíme ve Zlíně v krátké době podruhé. Libretista muzikálu Donaha! patří mezi vyhledávané dramatiky. Zato režisér Jakub Čermák hostuje v našem divadle poprvé,“ přiblížil dramaturg zlínského divadla Vladimír Fekar.

Hra Mistrovská lekce zachycuje dnes již vlastně historickou postavu. Maria Kalogeropoulos - jak znělo původní řecké jméno Marie Callas - se narodila v New Yorku 2. prosince 1923. Zlínské divadlo inscenaci uvede krátce po jejím 100. výročí narození.

„Samozřejmě řada motivů z reálného života postav může být obohacující či inspirující, nicméně pro mě je v tomto případě důležitější divadlo než dějiny. Neděláme encyklopedii,“ řekl režisér Jakub Čermák o své inscenaci.

Svým hlasem okouzlovala Maria Callas všechny generace, plnila velké operní domy i stránky bulvárních médií, zejména poté, co se stala milenkou rozmarného řeckého miliardáře Aristotela Onassise. Když opustila jeviště a přestala veřejně vystupovat, začala udělovat tzv. masterclass mladým začínajícím zpěvákům a zpěvačkám. Operní mistrovská lekce ovšem nebude jen lekcí podstaty jejího pěveckého umění, ale stane se i časem jejího účtování: s trablemi vlastní kariéry, s osudovými vztahy, se spalující vášní k hudbě.

Pro představitelku hlavní role Helenu Čermákovou znamená postava operní divy obrovský herecký výkon: během představení je téměř neustále v akci na jevišti. „Dostat se pod kůži Marii Callas, která byla mnohdy hodně tvrdá nejen k sobě a nejednoznačná jak v rovině osobní, tak umělecké, není jednoduché. Sama o sobě je rozehranou šachovou partií a člověk nikdy neví, ke které polovině hracího pole se přikloní,“ prohlásila dlouholetá stálice zlínské scény o své nejnovější herecké úloze.

„Není to její mistrovská lekce, je to její majstrštyk,“ dodal Jakub Čermák. Mezi studenty, které Maria Callas podrobí pěvecké lekci, se vedle zlínských herců Milany Gorské (Sofie de Palma) a Štěpána Prince (Antony Candolino) objeví hostující absolventka operního zpěvu z brněnské JAMU Jaroslava Sýkorová v roli Sharon Grahamové. V inscenaci tak zazní fragmenty z oper Verdiho, Pucciniho a Belliniho s klavírním doprovodem.

Pod výtvarným pojetím inscenace jsou podepsány Martina Zwyrtek a Pavlína Chroňáková, které jsou autorkami scény a kostýmů. Živost a výrazově silnou podívanou, na kterou se diváci mohou těšit, umocňuje světelný design Tomáše Příkrého a hudba Tomáše Vtípila.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městské divadlo Zlín