Mistři starých řemesel zavítají do Valašského muzea v přírodě

29.07.2022 07:23

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Již po jednatřicáté se v areálu Dřevěného městečka setkají mistři starých řemesel, aby svoji zručnost předvedli na programu „Dny řemesel a setkání kovářů“, který proběhne ve dnech 30. a 31. července. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky prací více než 150 řemeslníků – kovářů, tesařů, šindelářů, truhlářů, kameníků, klempířů, hrnčířů a dalších řemeslníků.
K vidění budou staré způsoby opracování dřeva – výroba štípaných plotů, dřevěných žlabů, potrubí, loukoťových kol a ruční řezání kulatiny.  „Mistři řemeslníci názorně předvedou výrobu ručně štípaného šindele, kterým na místě pokryjí kolibu na líhách přivezenou z Valašské dědiny, dále výrobu cihel, opracování kamene, dlabání rýn a vrtání potrubí. Program zpestří ukázky drátování, práce košíkáře, hrnčíře, klempíře a soustružníka. Návštěvníci si mohou sami vyzkoušet práci na tkalcovském stavu, pletení slaměných ošatek či výrobu provazů,“ uvedla tisková mluvčí muzea Pavlína Polášková.
K obdivu všech bude připravený stodvacetiletý parní stroj a další unikátní benzínové motory, které budou pohánět štípačku a cirkulárku. Ve stáncích bude prezentována výroba různých druhů bižuterie, výrobky ze včelího vosku a broušení skla.  Ruční výrobu papíru představí papírna z Velkých Losin, unikátní manufakturní dílna.
„V rámci programu si návštěvnicí budou moci vyzkoušet svoji zručnost při stavění dřevěnice
a zasoutěžit v sekání, řezání, zatloukání hřebíků, v jízdě na dřevěných koníčcích či při zdobení perníčků. Současně jsme připravili bohatý kulturní program. K poslechu mezi řemeslníky v sobotu zahraje cimbálová muzika Kubalovci a od 15.00 vystoupí folklorní soubor Kelčovan z Čadce. Nedělním dnem nás provedou Heligonkáři z valašských kotárů a od 15.00 přivítáme hudební skupinu Fleret,“ řekl Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.
Setkání se zúčastní kováři z České a Slovenské republiky a budou předvádět na patnácti výhních různé techniky zpracování železa. „Přivítáme také členy představenstva a regionální zástupce Společenstva uměleckých kovářů, zámečníků a podkovářů Čech, Moravy a Slezska. Oživením programu bude podkování koní ve fojtském dvoře a výroba podkov. Odvážní návštěvníci si budou moci sami vyzkoušet ukovat hřebík. Ve vestibulu Janíkovy stodoly se otevře výstavka kovářských prací z minulých let. V Radnici bude mistr stavitel projektovat stavební výkresy. V Pálenici se seznámíte s tradičním pálením valašské slivovice,“ doplnila mluvčí.
Pořad je realizován ve spolupráci s Lesy ČR, s. p., - Lesní správa Rožnov pod Radhoštěm. Záštitu převzal hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
Vstupné na akci: základní: 150 Kč, snížené: 120 Kč, dětské: 70 Kč, rodinné: 300 korun.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Valašské muzeum v přírodě