Miroslav Sýkora obdržel titul Gentleman silnic za pomoc zraněnému po dopravní nehodě

23.08.2022 14:24

ZLÍN - Dnes dopoledne v prostorách Krajského ředitelství Policie Zlínského kraje převzal Miroslav Sýkora z rukou ředitelky projektu Gentleman silnic Ivany Buriánkové ocenění za pomoc zraněnému řidiči při dopravní nehodě, k níž došlo v únoru ve Zlíně.
„Krátce po šesté hodině ráno 21. února na ulici Gahurova ve Zlíně dvacetiletý řidič osobního vozidla Škoda Fabia zřejmě v důsledku mikrospánku narazil při jízdě do sloupu veřejného osvětlení, od něhož se odrazil a přejel ve smyku do protisměru, kde zůstal stát. Řidič z vozidla vystoupil, ale záhy upadl na vozovku, kde zůstal ležet. Kolem něj projížděla vozidla, aniž by zastavila, až čtyřiatřicetiletý Miroslav Sýkora, shodou okolností člen HZS Zlínského kraje a velitel stanice Zlín, který jel právě do práce, zastavil a o zraněného muže se postaral,“ informovala dnes Monika Kozumplíková, policejní mluvčí.
Miroslav Sýkora zajistil vozidlo proti pohybu, poskytl mladému řidiči první pomoc a zavolal záchranáře a policii. „Za jeho lidský přístup a všímavost mu děkujeme. Svěřil se, že to není jeho první zkušenost s obdobnou situací. Nejenom v zaměstnání, ale i ve volném čase se s podobnými situacemi setkává,“ dodala mluvčí.
Slavnostního aktu se zúčastnili také ředitel Územního odboru Zlín Hasičského záchranného sboru Pavel Koňařík, ředitel Územního odboru Zlín Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Tomáš Indra a vedoucí Dopravního inspektorátu Zlín Michal Jungwirt.
Gentleman silnic je společný projekt Policie České republiky a Generali České pojišťovny. Od roku 2004, kdy vznikl, bylo v rámci projektu oceněno již 211 zachránců, kteří přispěli k záchraně lidského života nebo jiným způsobem pomohli ostatním při závažné dopravní nehodě.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje