Ministr kultury Baxa navštívil uherskohradišťskou věznici, Slovácké divadlo i muzeum

25.04.2022 08:47

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Ministr kultury Martin Baxa navštívil v sobotu 23. dubna Uherské Hradiště. Hlavním cílem sobotní návštěvy ministra se stala nechvalně proslulá bývalá věznice, která od ledna tohoto roku figuruje jako klíčový projekt v programovém prohlášení vlády v oblasti paměťových institucí připomínajících dějiny a oběti totalitních režimů 20. století. Právě ministerstvo kultury může sehrát důležitou roli v tom, jak budoucí památník s muzeem bude vypadat.
„Majitelem areálu věznice je stát, jeho správu zajišťuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), jenž aktuálně připravuje vypsání architektonické soutěže na přeměnu areálu, která by měla být dokončena a zpřístupněna pro veřejnost v roce 2028. V komplexu budov má v budoucnu kromě justičních složek sídlit také muzeum - památník, jehož vznik zaštiťuje Moravské zemské muzeum, které je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR,“ uvedl Jan Pášma, tiskový mluvčí hradišťské radnice.
Kromě dopolední prohlídky areálu věznice se krátce podíval do historického centra města a navštívil Slovácké divadlo. Zde bylo jedním z diskutovaných témat společně s vedením divadla i města vícezdrojové financování této městské příspěvkové organizace a řeč přišla také na úspěchy této divadelní scény. 
„Návštěva ve Slováckém divadle byla skvělá: energie, radost z práce i jasné představy o směřování divadla. A to vše navzdory nepříznivým vnějším podmínkám prostorovým i ekonomickým, kdy hlavní tíhu financování nese odhodlaně, ale v neúměrné výši z důvodu minulých chybných rozhodnutí státu město Uherské Hradiště. Pokusím se v této věci městu pomoci. Takové výborné divadlo si zaslouží pomoc i podporu,“ řekl ministr Baxa.
Ve Slováckém muzeu se podíval na rukodělný kurz Marie Bilíkové věnovaný tkaní výrobků z kukuřičného šustí, obdivoval stálou Národopisnou expozici Slovácko i aktuální výstavu měšťanského oděvu Jako růže. V závěru se ministr zúčastnil odpolední ekumenické bohoslužby v kapli věznice.
„Návštěva Uherského Hradiště pro mne byla velmi emotivní záležitostí z několika důvodů. Setkání s pamětnicí brutální komunistické perzekuce paní Vlastou Černou mne znovu utvrdilo v tom, že hrůzy komunistického režimu je třeba si neustále připomínat. Setkání se starostou města Stanislavem Blahou mne potěšilo v tom, že to vidíme stejně. A stejně cítíme, že je důležité, aby nechvalně proslulá komunistická věznice v Uherském Hradišti byla trvalou připomínkou toho, že svoboda, jíž se dnes těšíme, není zadarmo. Ministerstvo kultury prostřednictvím Moravského zemského muzea je připraveno se na chystané expozici významně podílet.,“ sdělil Martin Baxa.
„Město Uherské Hradiště je aktuálně zapojeno po boku dalších institucí do přeměny tohoto komplexu, který se nachází v jeho samém srdci. Na tomto místě musí vzniknout památník, a já bych si představoval, aby tu dokonce vznikl Národní památník obětí totalitních režimů, protože ti všichni, kteří svým utrpením přinesli svobodu a demokracii, ze které teď můžeme žít, si to právem zaslouží. Ačkoliv před námi není jednoduchá cesta, dnes už nepochybujeme o tom, že se nám to podaří,“ přál si starosta městav Stanislav Blaha.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště