Michal Červenka jezdí ve volném čase rally

13.11.2015 16:40

ZLÍN - Dopravní společnost Zlín – Otrokovice zaměstnává více než tři sta lidí. Jsou to nejen odborníci ve své profesi, za kterou dostávají mzdu, ale najde se mezi nimi i spousta lidí se zajímavými koníčky, kterým se intenzivně věnují ve volném čase.
Řadou úspěchů se ve svém koníčku může pochlubit třiatřicetiletý Michal Červenka. Vyučil se automechanikem a v DSZO pracuje od roku 2002 na údržbě trolejbusů. Získal řidičský průkaz skupiny D a může řídit trolejbus i autobus. Ve svém volném čase se věnuje motoristickým soutěžím.
„Auta jsem měl rád odjakživa. Od svých asi šestnácti let jsem jezdil i se svým otcem automobilové slalomy. Dokonce až na vrcholové úrovni jsem potom jezdil na horském kole. Toho jsem ale musel ze zdravotních důvodů nechat. A tak přišlo na rally,“ říká Michal Červenka.
Závodní automobil Peugeot 205 GTI si postavil se svým otcem sám. Koupili si jen holou karoserii a všechno ostatní, co vůz potřebuje, aby mohl jezdit, a dokonce závodit, si do ní montovali sami. Nyní v něm ještě se spolujezdcem Martinem Ševčíkem v závodní třídě 18 úspěšně vyhrává poháry.
Jen v tomto roce 2015 si přivezl pohár vítězů ve své třídě ze čtyř soutěží: z Valašského Meziříčí, z Vyškova, z Jeseníků a ze Vsetína.
Co dál? „Na autě je stále co vylepšovat. Ale je to finančně náročné a těžko sháníme sponzora. Například jedna pneumatika na soutěžní vůz přijde na sedm tisíc korun. Za startovné na každé soutěži zaplatíme kolem deseti tisíc. A peněžní odměny se v těchto rally nevyhrávají, ani sleva ze startovného na příští závod,“ poznamenal Červenka. Přesto počítá i v roce 2016 s účastí v této sérii soutěží. Auta a jejich řízení má rád a už se dostatečně ukázalo, že to také dobře umí.
Text a foto: Vojtěch Cekota