Mezinárodní den Aspergerova syndromu v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně

16.02.2023 13:16

ZLÍN – Více o tom, jak se žije s Aspergerovým syndromem, se mohou Zlíňané dovědět v sobotu 18. února od 10 do 12 hodin v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Nezisková organizace Za sklem o. s., připravila u příležitosti Mezinárodního dne Aspergerova syndromu besedu pro nejširší odbornou i laickou veřejnost s bohatým doprovodným programem.
S některou z poruch autistického spektra (PAS) žije v ČR podle odhadů na 200 tisíc lidí. Jednou z nich je takzvaný Aspergerův syndrom. Vyznačuje se především potížemi s porozuměním verbální i neverbální komunikaci, neadekvátními reakcemi a špatnou orientací ve společenských situacích.
„Ve Zlíně mohou zájemci o tuto problematiku navštívit v sobotu 18. února od 10 do 12 hodin Krajskou knihovnu Františka Bartoše ve Zlíně. V kavárně 15. budovy továrního areálu proběhne beseda s odborníky z neziskové organizace Za sklem o. s. pod názvem Na Tvé jinakosti nezáleží, vnímáme pouze Tebe,“ sdělila Gabriela Winklerová, PR manažerka knihovny.
Zazní také ukázky z knihy Neříkej autista, to se nehodí Natálie Ficencové, autorky blogu o autismu a dospívání, prostřednictvím kterého sdílí své vlastní životní zkušenosti. Její pohled je veskrze autentický, často velmi živelný a vtipný, jindy silný a plný obav.

„Besedu doplní hudební vystoupení žáků ZUŠ Otrokovice. K dispozici budou ukázky edukačních pomůcek a odborné literatury, informační materiály o sociálních službách pro lidi na spektru autismu a jejich rodiny i nabídka publikací s tématikou autismu, dostupných k zapůjčení v knihovně. Na místě bude možné zakoupit výrobky organizace Za sklem o. s., na podporu její činnosti,“ dodala Winklerová.
„Posláním  akce je přiblížit široké odborné i laické veřejnosti prostřednictvím autentických zážitků autorky s Aspergerovým syndromem specifika každodenního života lidí na spektru autismu. V čem spočívá ‚JINAKOST‘, jak jí a jim můžeme více porozumět. Ukázat, že lidé na spektru autismu jsou a mohou být plnohodnotnými členy společnosti. Inspirovat majoritní společnost k efektivnímu způsobu pomoci a podpory lidem s autismem a jejich rodinám,“ vysvětlila předsedkyně organizace Marta Pečeňová.

Vlastimil Langer
Zdroj: Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně

Ilustrační foto: Archiv SNZK