Mezinárodně oceněné fotografické projekty o Máchovi, Andersenovi a Exupérym poprvé ve Zlíně

18.09.2022 16:25

ZLÍN - Průřezová výstava uměleckého fotografa Vladimíra Kysely se otevírá v prostorách foyer Městského divadla Zlín slavnostní vernisáží 20. září v 18:00 hod. Součástí vernisáže je rovněž divadelní představení „Odkud přicházíme? Kdo jsme? Kam jdeme?“ ve Studiu Z Městského divadla od 19:00 hod. Představení na motivy obrazů Vladimíra Kysely podle scénáře a v režii Tomáše Vondrovice nastudovali herci Taťjana Medvecká a Tomáš Pavelka.
„Obrazový triptych inspirovaný spisovateli a literárními díly vznikl v letech2016-2019. Fotograf Vladimír Kysela při cestách za inspirací navštívil nejen místa, kam jsou díla situována, ale také ta, která jsou spojená s životy jejich autorů: Čechy, Dánsko, Francie, Anglie a další. Celkem se jednalo o více než 40 lokalit. Mnoho obrazů čerpá svoji inspiraci také na Valašsku, kam autor pravidelně zajíždí,“ uvedla Veronika Jurčová, tisková mluvčí divadla.
„Nehledejte ale v mých obrazech ukořistěnou momentku nebo dokumentaci scény, spíš ozvěnu příběhů, uloženou do neviditelnéhopřediva reálných i abstraktních vrstev podobně, jako spisovatel vkládá jednotlivé scény na stránky své knihy.“ řekl Kysela o projektech, věnovaných známým spisovatelům ve své Monografii, která vyšla na konci roku 2020.

O autorovi

Vladimír Kysela (1958) se narodil v Ústí nad Orlicí a již téměř 40 let žije v Liberci. Od roku 2017 je členem Asociace profesionálních fotografů, české sekce Evropské fotografické federace a od roku 2019 také držitelem ceněného evropského certifikátu QEP. Jeho projekty, vycházející z literárních podnětů (Karel Hynek Mácha, Hans Christian Andersen a Antoine de Saint Exupéry), získaly ocenění ve významných mezinárodních soutěžích (Paříž, Londýn, Los Angeles, Moskva, Luxembourg). Kysela svoji práci pravidelně prezentuje na výstavách, věnuje se lektorské činnosti a pořádání unikátních fotocest po stopách významných umělců.

Literární triptych byl jednotlivě vystavován na různých místech v České republice a také v Berlíně. Průřezová výstava ve Zlíně je po Liberci, Karlových Varech, Hradci Králové a Táboře pátým a zároveň posledním představením klíčových děl ze všech tří cyklů na jednom místě.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městské divadlo Zlín