Městská policie chce novou kameru u hřbitova i asistenty prevence kriminality v ulicích

30.01.2022 09:23

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Městská policie Uherské Hradiště má v plánu letošním roce realizovat dva projekty prevence kriminality s účastí státního rozpočtu prostřednictvím dotace z Ministerstva vnitra ČR.
„První z projektů se týká rozšíření městského kamerového dohlížecího systému o jeden nový kamerový bod, druhý projekt by měl přinést možnost zaměstnávat do konce tohoto roku dva asistenty prevence kriminality. Oba projekty budou realizovány pouze v případě získání dotace,“ informoval tiskový mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.
Nová kamera městského kamerového dohlížecího systému by měla být v blízkosti hřbitova v Uherském Hradišti-Mařaticích. Cena za novou kameru u hřbitova v Mařaticích by byla 90 tisíc, z toho 80 tisíc by pokryla dotace, 10 tisíc korun by uhradilo město.
„Kameru chceme dát na sloup veřejného osvětlení v místě parkoviště u hřbitova v ulici 1. máje. Kamerový bod bude z hlediska ochrany majetku monitorovat především místní hřbitov a všechny jeho budovy, dopravní situaci, zejména v období Památky zesnulých a bude též monitorovat ulici 1. máje jako příjezdová a odjezdová komunikace, spojená s ulicí Vinohradská,“ upřesnil velitel Městské policie Uherské Hradiště Vlastimil Pauřík. 
Městský kamerový a dohlížecí systém, který byl před šesti lety digitalizován, aktuálně čítá přes 40 kamerových bodů a je průběžně doplňován v závislosti na finančních možnostech města. „Každé nové místo pro kameru musí mít opravdu pádný důvod, přičemž prim hraje prevence kriminality a bezpečnost. Určitě nemáme snahu zahlcovat město kamerami zbytečně,“ sdělil starosta města Stanislav Blaha.  Naposledy strážníci umístili kamery na boční část budovy č. p. 1243 v ulici Kollárova, kde sídlí Senior centrum UH, a na roh budovy Sportovní haly.
Spolu s žádostí o dotaci bude městská policie žádat i o prostředky na prodloužení projektu Asistent prevence kriminality, aby mohla také v tomto roce využít služeb dvou zaměstnanců, kteří sice nejsou strážníky, ale budou dohlížet na dodržování veřejného pořádku na území města. Úkolem asistentů je v případě zjištění jakéhokoli protiprávního jednání informovat obecní policii a postupovat při řešení společně. 
„Z hlediska prevence kriminality jsou pro nás asistenti přínosem. Pomáhají například při hlídání bezpečnosti dětí na přechodech a dohlížejí na pořádek na veřejných prostranstvích, v parcích nebo na úřadech,“ sdělil starosta Blaha.  
Na asistenty prevence kriminality počítá městská policie s náklady 460 tisíc korun, přičemž dotace by pokryla 406 tisíc, 54 tisíc korun by doplatilo město.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště