Městská policie bude kvůli Dušičkám častěji kontrolovat hřbitovy

22.10.2022 09:24

KROMĚŘÍŽ - Památka zesnulých každoročně plní hřbitovy, kam lidé chodí vzpomínat na své blízké. Letos připadá na středu 2. listopadu. Svátek láká také zloděje, kteří z hrobů kradou květiny i další výzdobu. I proto se na hřbitovy zaměřuje kroměřížská městská policie. „Režim častějších kontrol hřbitovů městská policie zahájí asi týden před svátkem a potrvají i zhruba týden po něm,“ uvedl ředitel městské policie Libor Kubiš.
Během dne budou hřbitovy procházet asistenti prevence kriminality, v odpoledních a večerních hodinách je budou kontrolovat strážníci. „Zaměřujeme se obvykle hlavně na městský hřbitov v Kroměříži, ale objížďky se dělají také v místních částech,“ dodal Kubiš.
Zloději během Dušiček, jak se také svátek Památka zesnulých nazývá, kradou věnce, kytice, svíčky, lucerny a další ozdoby hrobů a snaží se je zpeněžit. Rovněž jsou častější vloupání do zaparkovaných automobilů návštěvníků hřbitova. V minulých letech měla kroměřížská městská policie hlášeno několik krádeží květin a také poškození výzdoby.
„Kroměřížské technické služby, které vlastní město, mají ve správě městský hřbitov v Kroměříži a pohřebiště v Těšnovicích, Trávníku, Drahlově, Zlámance, Bílanech a Hradisku. Celkem mají asi 11 300 hrobových míst, z nichž kolem 9 400 je na hřbitově v Kroměříži. Na hřbitovech platí do 10. listopadu otevírací doba od 7:00 do 20:00, od 11. listopadu do 30. dubna bude otevřeno jen do 18:00,“ doplnil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž