Město zrevitalizuje ulice Prostřední a Mlýnskou

11.01.2022 15:07

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Frekventovanou ulici Prostřední, která v centru Uherského Hradiště tvoří hlavní spojnici mezi centrálním Masarykovým a Mariánským náměstím, město letos opraví. „Investiční akce, která začne v dubnu a potrvá až do konce srpna, zahrnuje také opravu povrchu v přilehlé ulici Mlýnská. Náklady na revitalizaci obou ulic dosáhnou takřka 20 milionů korun,“ informoval tiskový mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.
Od poslední komplexní opravy v roce 1995 je povrch ulice Prostřední již technicky nevyhovující, vyznačuje se nerovnostmi a často i narušením dlažby. V dobrém stavu není ani povrch v ulici Mlýnská.
„Stavební práce budou proto spočívat zejména v úpravě stávajících povrchů, které budou kompletně vyměněny za nové.  Povrch v obou ulicích pokryje žulová kamenná dlažba atypické skladby. Součástí akce je rovněž odstranění stávajícího veřejného osvětlení z fasád domů a instalace nového veřejného osvětlení umístěného na sloupech. Zároveň dojde k osazení nového městského mobiliáře včetně prvků zeleně (truhlíky, květináče), úpravě odvodnění ulic a k přípravě pro vedení metropolitní sítě. Ještě před zahájením samotné akce provedou v místě plynaři výměnu plynovodu, práce zahájí na počátku dubna,“ popsal plány radnice její mluvčí.
Ve stejné lokalitě byla před čtyřmi lety opravena ulice Šromova. „Již tehdy jsme věděli, že obě ulice, Prostřední i Mlýnská, opravy potřebují. Nejsou technicky v dobrém stavu. Nyní se tedy věci pohnuly kupředu a do oprav se pustíme. Ztvárnění ulice a provedení povrchu naváže na ulice Havlíčkovu a Šromovu,“ řekl starosta města Stanislav Blaha.
Radnice předpokládá, že během stavby vznikne souběh samotné realizace se zásobováním a s přístupem k nemovitostem. „Realizace proběhne ve stísněném uličním prostoru, nevyhneme se ani úplné uzavírce ulice, proto bude stavba probíhat po částech – délkových úsecích, aby byl minimalizován dopad na běžný provoz ulice. O omezeních v pohybu chodců a v dopravě či o přístupu k nemovitostem budeme samozřejmě podrobně informovat v dostatečném časovém předstihu,“ potvrdil místostarosta města Jaroslav Zatloukal. Vlastníky sítí a nemovitostí o svém záměru město informuje již od roku 2020.
Ulice Prostřední a Mlýnská, nacházející se v centru historické části města Uherské Hradiště, jsou součástí městské památkové zóny. V ulici Prostřední, která se v minulosti jmenovala i Česká, Radniční, Antonína Švehly, nebo i Stalingradská, se nachází celá řada historických památek, z nichž nejvýznamnější je původní středověká radniční budova. V souběhu s realizací oprav proběhne archeologický výzkum.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště