Město vypsalo zakázku na projekční práce fotovoltaických elektráren na svých budovách

14.02.2023 14:48

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice pokročila v činnostech, které mají městu v budoucnu snížit náklady na energie. Rada schválila vyhlášení veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace na umístění fotovoltaických panelů na desítce budov města. „Pokračujeme v dalších krocích, které povedou k úsporám a k tomu, že si město část energií bude schopno obstarat samo,“ řekl místostarosta Jan Hebnar.
Zakázka je rozdělena na tři části. V první se soutěží projektová dokumentace na umístění fotovoltaiky na Domov pro osoby se zdravotním postižením Barborka, Domov pro seniory Vážany a Domov se zvláštním režimem Strom života, ve druhé části jde o budovu Knihovny Kroměřížska, propojené budovy B, C a D městského úřadu a o Základní školu Zachar a ve třetí o budovy na fotbalovém stadionu v Obvodové ulici, o sportovní halu v ulici Kotojedská a o dva bytové domy v Nitranské ulici. Odhadované náklady na zpracování všech projektů činí celkem 1,8 milionu korun bez DPH.
Zastupitelé už dříve v rozpočtu na letošní rok uvolnili pro přípravu a postupnou realizaci fotovoltaických panelů na budovách města 11 milionů korun. „Věřím, že se alespoň na některých z výše zmíněných budov v tomto roce začne na umístění fotovoltaiky pracovat,“ dodal Hebnar.
Radnice problematice energií věnuje značné úsilí. Na podzim si kvůli úsporám energií nechala zpracovat analýzu energetického hospodářství včetně dokumentů, na jejichž základě bude možno na budovách města provádět energetický management.
„Město zřídilo také pracovní místo energetického manažera, který by od března měl zajišťovat činnosti zaměřené na efektivní využívání energií a snížení nákladů na energie, monitoring spotřeby energií či komunikaci s dotčenými odbory městského úřadu ohledně opatření souvisejících s nakládáním s energiemi,“ doplnil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Vlastimil langer
Zdroj: Městský úřad Kroměříž
Ilustrační foto: Archiv SNZK