Město vyčlenilo na Čápce provizorní prostory na umístění toulavých koček

16.02.2023 09:51

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice vyčlenila v areálu psího útulku v lokalitě Čápka provizorní prostory na umístění toulavých koček. „Budou v provozu do doby, než bude dokončena rekonstrukce objektu, který stojí vedle psího útulku a ve kterém bude zřízen kočičí útulek. Provizorní prostory pro toulavé kočky zřizujeme, neboť město má ze zákona povinnost postarat se o zatoulaná zvířata. A cítíme, že je potřeba postarat se o toulavé kočky i v době, kdy ještě nebude v provozu stálý kočičí útulek,“ uvedl místostarosta Karel Holík.
Kočky budou do provizorních ubikací umístěny na základě odchytu a předání Městskou policií Kroměříž. „Pro účely dočasného umístění koček na útulku pro psy jsou vyčleněny tři stávající venkovní karanténní kotce pro psy, které jsou upraveny tak, aby kočkám bylo zabráněno v úniku a jejich pobyt byl zajištěn proti povětrnostním vlivům a přístupu jiných zvířat a také jiných osob mimo ošetřující personál. Kotce jsou vybaveny pelíšky, kočičími toaletami a také napájecími i krmnými nádobami,“ popsal Marian Vítek, ředitel Kroměřížských technických služeb, které útulek provozují.
Jako karanténní kotec bude kočkám sloužit další venkovní kotec, ve kterém jsou umístěné tři klece k oddělení zde umístěných koček, které zde budou jen po nezbytně nutnou dobu stanovenou veterinárním lékařem. „Pro zvířata raněná a nemocná je vyhrazena místnost v technickém zázemí uvnitř budovy, kde jsou další tři oddělené klece,“ dodal Vítek.
„O zatoulané kočky se ve městě dosud staralo jen soukromé zařízení, které radnice podporovala finančně. Nový městský útulek pro kočky vznikne přestavbou výše zmíněného objektu vedle psího útulku. Rekonstrukce by měla být hotová během letošního roku,“ informoval Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Vnitřní prostory budou rozděleny na kočičí útulek včetně zázemí pro zaměstnance, na část určenou pro skladování městského mobiliáře a na plochu, kterou bude nadále využívat Městská policie Kroměříž pro umístění kotců pro služební psy. Na stávající budovu budou navazovat dva přístřešky. Jeden bude sloužit jako výběh pro kočky, druhý jako venkovní skladovací prostor.

Vlastimil Langer

Zdroj: Městský úřad Kroměříž
Ilustrační foto: Archiv SNZK