Město souhlasí s připojením stavby u zámku na kanalizaci, vodovod a vedení elektřiny

15.09.2022 15:22

KROMĚŘÍŽ - Arcibiskupství olomoucké požádalo město o souhlas s umístěním stavby přípojek inženýrských sítí (kanalizace, vodovodu a vedení elektřiny) pro akci Vstupní objekt do zámeckých sklepů s trafostanicí. Zastupitelé mu vyhověli.
„Chci upozornit, že město rozhodovalo jen o tom, zda jako vlastník dvou sousedních pozemků, chodníku a komunikace, umožní napojení na zmíněné inženýrské sítě. Nerozhodovali jsme o podobě vstupního objektu ani trafostanice, to spadá do kompetence jiných orgánů,“ uvedl místostarosta Karel Holík.
„Arcibiskupství při obnově Mlýnské brány muselo přemístit dvě trafostanice, které byly dříve umístěné právě v Mlýnské bráně. Projektant proto navrhl stavbu nové budovy trafostanice, která měla stát na rohu stávajícího obchodu s vínem. Po zahájení stavebních prací zde ale byly nalezeny pozůstatky středověké obranné bašty, tudíž bylo nutné trafostanici přemístit. Arcibiskupství se po dohodě s provozovatelem vedení elektrické sítě a s příslušnými památkovými orgány rozhodlo pozici trafostanice a prodejny vín zaměnit,“ vysvětlil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Objekt trafostanice již nyní stojí a je zapojen do sítě. Podle vedoucí stavebního úřadu Hany Kubáčkové byla však novostavba vybudována bez platného stavebního povolení. „Stavebník podal žádost o dodatečné povolení stavby s cílem zlegalizovat nepovolené stavební práce. Řízení o dodatečném povolení stavby bylo přerušeno za účelem doplnění podkladů, včetně projektové dokumentace, a k dnešnímu dni nebylo dokončeno,“ řekla Kubáčková. Souhlas města, který schválilo zastupitelstvo, byl právě jedním z požadovaných podkladů, které arcibiskupství potřebuje.
Nová trafostanice vyvolala negativní reakce u části veřejnosti, které se nelíbí vzhled objektu. Město proto k tématu uspořádalo v srpnu ve Starém pivovaru veřejné fórum. Zástupci arcibiskupství uvedli, že problém od začátku konzultovali s odborníky na památkovou péči. Podle nich památkáři nechtěli, aby trafostanice byla postavena jako historizující objekt, který by konkuroval zámku, ale že by zde měla být vybudována novostavba odpovídající architektuře dnešní doby. Potvrdila to i zástupkyně odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje. Se zvoleným řešením souhlasil také Klub UNESCO Kroměříž.
„Arcibiskupství je vlastníkem, staví na svých pozemcích. O tom, jakou podobu budou jím plánované objekty mít, rozhodují orgány památkové péče mimo město Kroměříž. My povolujeme pouze přípojky na inženýrské sítě. Nemáme tedy pravomoc říkat arcibiskupství, co má na svých pozemcích stavět a jak to má vypadat. Máme ale velký zájem na tom, aby byla zajištěna dodávka elektrické energie pro domy na Velkém náměstí a okolní ulice, které nová trafostanice obsluhuje,“ dodal starosta Kroměříže Jaroslav Němec.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž