Město připravuje veřejné zakázky na opravy plaveckého bazénu

28.03.2024 14:34

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice hledá zhotovitele na další pokračování oprav krytého plaveckého bazénu. V letošním roce by měly být vyměněny přepadové kanálky velkého plaveckého bazénu a také dětského bazénu, u něhož je v plánu i výměna napouštěcích trysek. „Připravujeme i zásadní opravu zchátralého vnějšího pláště objektu – zateplení budovy, výměnu oken a dveří a rekonstrukci střechy. Pokud město obdrží dotaci z evropských fondů a včas získá stavební povolení, práce by měly začít v červnu,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Na střeše budovy bazénu by také měla být instalována fotovoltaická elektrárna, která by měla výrazně snížit náklady na provoz bazénu. „Akce zahrnuje i vybudování nového vstupu do objektu s venkovním přístřeškem a vnitřním zádveřím s prostorem pro pokladní,“ popsal vedoucí radničního odboru investic Libor Pecháček.
Předpokládané náklady se pohybují kolem 83 milionů korun, více než 28 milionů korun by město mohlo získat jako dotaci. O dotaci žádá také radnicí zřizovaná organizace Sportovní zařízení města Kroměříže (SZMK), která se postará o zmíněnou výměnu přepadových kanálků obou bazénů a napouštěcích trysek dětského bazénu.
„Přepadové kanálky i trysky dětského bazénu jsou ve špatném technickém stavu a pro další bezproblémový provoz bazénů je nezbytné je vyměnit. Navazujeme na rekonstrukci napouštěcích trysek velkého plaveckého bazénu, která proběhla v minulém roce,“ řekl místostarosta Karel Holík. Celkové náklady na výměnu kanálků i trysek činí asi 5,3 milionu korun, milion korun by mohla pokrýt dotace od Zlínského kraje. Práce jsou také plánovány na léto, kdy je bazén mimo provoz.

„Město loni výměnou trysek velkého plaveckého bazénu zahájilo postupnou rekonstrukci celého objektu. Díky novým tryskám, které přišly na 2,7 milionu korun, mohl být velký bazén po více než deseti letech kompletně vyčištěn a napuštěn čistou vodou. Vyměněny byly i startovací bloky na kraji bazénu, ze kterých plavci skáčou do vody. Zcela nové bloky nahradily letité staré, které už současným standardům nevyhovovaly,“ sdělil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.

Vedení města plánuje další opravy bazénu, který byl zprovozněn v roce 1986. Po opravě vnějšího pláště budovy je v plánu rekonstrukce interiéru krytého bazénu. Nové bude obložení bazénů, šatny, sprchy i prostory pro občerstvení. Projektanti by do rekonstrukce měli zahrnout i instalaci atrakcí pro děti či wellness prvky. Většina prací bude plánována tak, aby proběhla v létě mimo koupací sezonu krytého bazénu, aby jeho uživatelé byli co nejméně omezeni.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž