Město poskytne občanům výhodnější půjčky na zlepšení úrovně bydlení

16.07.2022 11:09

VSETÍN - Vsetínští zastupitelé na červnovém zasedání schválili nová pravidla pro tvorbu a použití prostředků Fondu rozvoje města Vsetín. Nově tak z něj mohou žadatelé získat zápůjčku na zlepšení své bytové situace celoročně, rozšířeno je spektrum účelu užití zápůjček a také zvednuta jejich horní hranice.
Fond rozvoje bydlení (nyní Fond rozvoje města Vsetín) zřídila radnice v roce 1993. Jeho vkladem byla bezúročná půjčka Ministerstva financí ČR ve výši 10 milionů korun. Smyslem fondu je podpora zlepšení úrovně bydlení obyvatel Vsetína, vzhledu města a životního prostředí, a to formou poskytování nízkoúročených zápůjček majitelům bytových i rodinných domů a bytových jednotek.
Během letošního roku připravil zastupitel Michal Berg návrh změn pravidel fondu, které zastupitelé schválili. „Změny reagují na aktuální dění ve snaze zpřístupnit občanům města finance pro investice do jejich obydlí. Rostoucí ceny energií způsobují zvýšený zájem o zateplování, výměnu zdroje tepla či pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny. Přestože existují státní zdroje, jako kotlíkové dotace nebo Nová zelená úsporám, tyto programy jednak většinou vyžadují spolufinancování, a jednak doposud nepokrývají všechny možnosti – například přímou výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo,“ uvedl Berg.
Nově tak je v pravidlech fondu rozšířeno spektrum účelu použití zápůjček. Ty lze nyní získat například i na pořízení tepelného čerpadla, zřízení fotovoltaické elektrárny, zastínění oken a balkonů, zřízení zařízení na zachytávání dešťové vody či spolufinancování programu Nová zelená úsporám. „Návrh rozšíření účelu zápůjček navazuje na schválenou Strategii města Vsetína pro adaptaci na změnu klimatu i na národní projekty a projekty v rámci Operačního programu 2021 – 2027 zaměřené mimo jiné na energetické úspory, podporu obnovitelných zdrojů energie či vodohospodářskou infrastrukturu,“ doplnil starosta Jiří Růžička.
Nově došlo i ke zvýšení horní hranice zápůjček, která se podle účelu použití pohybuje od 30 do 400 tisíc korun. „Návrh na zvýšení horní hranice zápůjček reaguje na ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví, které v dubnu letošního roku podle dat Českého statistického úřadu meziročně vzrostly o 25,2 %, ceny stavebních prací o 12,9 %,“ vysvětlil starosta.
Třetí pozitivní novinkou je možnost žádat o zápůjčky celoročně. Dosud tak bylo možné činit vždy pouze do konce února kalendářního roku. „To umožní lidem lépe plánovat jejich investice; čekat i více než půl roku na informaci, zda město Vsetín poskytne zápůjčku, by mohla být pro mnohé zásadní komplikace,“ zdůvodnil Berg.
Zastupitelé rovněž schválili zvýšení úrokové sazby zápůjček. Oproti dosavadním 2 – 3 % podle účelu použití zápůjčky se úroková sazby nyní pohybuje od 4 do 5 %. „Nadále je však výrazně výhodnější než v případě spotřebitelských úvěrů u bank, v jejichž případě budou úrokové sazby v závislosti na vývoji ceny peněz na mezibankovním trhu a na vývoji marže bank s největší pravděpodobností přesahovat 10 %,“ uzavřel starosta Růžička.

Vlastimil Langer
Zdroj: Městský úřad Vsetín
Vsetínská radnice. Foto: Archiv SNZ