Město opravuje chodník na Barbořině a staví nový v ulici Lutopecká

26.04.2024 15:55

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice zahájila rekonstrukci chodníku v ulici Pod Barbořinou a také stavbu nového chodníku v ulici Lutopecká. Obě tyto akce celkem přijdou městský rozpočet na 6,8 milionu korun. „Dokončené by měly být do začátku letních prázdnin. Chodník v ulici Pod Barbořinou není v dobrém stavu a oprava již byla nezbytná. V Lutopecké ulici máme cestičku vyšlapanou v trávě. Věřím, že občané zde nový chodník ocení,“ poznamenal místostarosta Karel Holík.
V ulici Pod Barbořinou Kroměřížské technické služby opraví asi 340 metrů chodníku, pravostranný od ulice Koperníkova po ulici Květná a levostranný od ulice Květná po ulici Kojetínská. Práce zahrnují odstranění stávajícího chodníku z betonové dlažby a jeho výměnu za dlažbu zámkovou. „Celkem bude předlážděno asi 800 metrů čtverečních plochy,“ uvedla Eva Fojtová z radničního odboru služeb. Náklady na tuto akci činí zhruba 3,4 milionu korun.
V Lutopecké ulici bude vybudován nový chodník v úseku od tamních bytových domů po klášter a také přechod a zastávka MHD. Postará se o to Správa a údržba silnic Kroměřížska (SÚS), která nabídla cenu zhruba 3,4 milionu korun. SÚS také bude brzy stavět nový chodník v ulici Obvodová, kde za zhruba 2.5 milionu korun vznikne společná stezka pro chodce a cyklisty v úseku od plaveckého bazénu podél fotbalového stadionu až ke křížení ulic Moravská a Kotojedská.
„Na obě tyto akce plus na loňskou stavbu nového přechodu pro chodce v ulici Velehradská čerpáme evropské dotace v celkové výši zhruba 6,8 milionu korun. Město přitom minimálně osm let na vybudování či rekonstrukci chodníků žádné dotační peníze nezískalo,“ připomněl starosta Tomáš Opatrný.
Město letos plánuje i stavbu dalších nových chodníků. Jedná se o chybějící části chodníku v ulici Kazimíra Rudého, o chodník v ulici U Rejdiště kolem obchodního centra Kaufland, chodník u hřiště v Postoupkách nebo o chodník v ulici Zborovská.
„Ve Zborovské ulici půjde o asi 130 metrů dlouhý úsek, který chodcům umožní bezpečný průchod do sousední Skopalíkovy ulice. O stavbu se postarají KTS, náklady dosáhnou k 830 tisícům korun. Práce by měly začít také v těchto dnech. KTS budou stavět i v Postoupkách, asi 40 metrů dlouhý chodník k místnímu sportovišti. Stát to bude téměř půl milionu korun,“ doplnil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž