Město opraví část kanalizace v Trávníku, pomůže to při přívalových deštích

25.05.2024 15:27

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice opraví část dešťové kanalizace v místní části Trávník. „Postará se o to přerovská firma SISKO, která nabídla cenu zhruba 900 tisíc korun,“ informoval Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí. „Kanalizace je v havarijním stavu a její rekonstrukce je tak nezbytná. Oprava přispěje také k tomu, aby místní část byla lépe připravena na přívalové deště, které zde v minulosti působily nemalé škody,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.
Podle vedoucího odboru investic Libora Pecháčka je potrubí silně deformované, kanalizační šachty jsou popraskané, deformované a netěsné. „Dešťové potrubí leží cca dva až tři metry pod terénem většinou ve zpevněné ploše asfaltové komunikace. Účelem stavby je oprava stávající dešťové kanalizace výkopem s položením nového potrubí a také oprava šachet. Stávající nátokový otvor navíc bude vyčištěn,“ popsal Pecháček. Práce začnou v červnu a hotové by měly být do konce srpna.
Přívalové deště v minulosti některé obyvatele Trávníka citelně potrápily. „Největší problém je ze strany od Těšnovic, kdy se voda a bahno valí k domům. Řešili jsme to i s nájemci zemědělských pozemků, abychom se domluvili na vhodné výsadbě polí. Díky změně hospodaření a příznivému počasí se naštěstí v posledním zhruba roce a půl kritický problém neobjevil,“ řekl místostarosta Karel Holík, který má jako garant z vedení města místní část Trávník na starost.
Oprava dešťové kanalizace je dalším krokem, jak škodám v budoucnu předejít. „Kanalizace je úzká a v místě, které budeme opravovat, se navíc potkává s další větví kanalizace. Po vyčištění a zkapacitnění potrubí umožní průtok většího množství vody, která by tak již z kanalizace neměla masivně vytékat na komunikaci,“ doplnil Holík. Do budoucna by podle něho situaci měla zlepšit i úprava propustku pod nedalekým mostkem.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž