Město Kroměříž podpoří služby mobilní paliativní péče částkou 200 tisíc korun

20.03.2024 12:07

KROMĚŘÍŽ - Rada města Kroměříže vyhlásila Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu města Kroměříže k zajištění financování mobilní paliativní péče na rok 2024. Peníze půjdou na podporu organizací, které tuto péči obyvatelům Kroměříže poskytují.
 „Účelem paliativní péče je zmírnění utrpení a zachování kvality života pacienta, který trpí nevyléčitelnou nemocí. Umožní umírajícím strávit poslední dny života v domácím prostředí v okruhu jejich blízkých,“ popsal místostarosta Pavel Motyčka.
Město má v rozpočtu na letošní rok pro tyto účely částku 200 tisíc korun, která je stejná jako tomu bylo v minulém roce. Organizace, které paliativní péči poskytují, mohou o podporu žádat od 10. do 22. května do 15 hodin. Formulář a další informace jsou zveřejněny na webu www.mesto-kromeriz.cz. „Výše finanční podpory bude určena na základě jednotného nediskriminujícího výpočtu. Program nerozlišuje právní formu či sídlo organizace, ale pouze počet výkonů pro občany s trvalým pobytem v Kroměříži,“ popsal vedoucí radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal.
Organizace, které se zabývají paliativní péčí, pomáhají zvládat umírajícím i jejich blízkým závěrečnou část jejich života. „Cílem mobilních paliativních služeb je umožnit těžce nemocným pacientům, aby strávili poslední dny a týdny svého života v rodinném kruhu s lidmi, které mají nejraději, a současně měli přístup k co nejkvalitnějším odborným službám. Mobilní paliativní péče současně poskytuje také podporu rodinným příslušníkům umírajících, a umožňuje jim, aby člověk v poslední části svého života měl čas na své nejbližší a čas na rozloučení,“ připomněl Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž