Město Kroměříž bude pokračovat v obnově veřejného osvětlení

15.04.2024 11:48

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížské technické služby (KTS) budou i v letošním roce pokračovat v loni započaté modernizaci veřejného osvětlení. „Druhá etapa se dotkne místních částí Bílany, Těšnovice, Hradisko, Postoupky (včetně Miňůvek), Trávník (včetně Trávnických zahrádek) a Vážany. Máme na tyto práce již schválenou dotaci z ministerstva průmyslu a obchodu,“ uvedl jednatel KTS a místostarosta Kroměříže Jan Hebnar.
Vyměněno bude celkem 562 svítidel. Náklady činí zhruba 3,9 milionu korun. Téměř celou tuto částku pokryje státní dotace. Město chce v modernizaci veřejného osvětlení pokračovat i v dalších letech. „Připravena je třetí etapa rekonstrukce, která zahrnuje hlavně páteřní komunikace a místní části Trávník a Kotojedy. I na tyto práce se technické služby budou ucházet o dotaci, a to ve výši cca 5,6 milionu korun,“ doplnil místostarosta Karel Holík, který je také jednatelem KTS.
Město Kroměříž má včetně místních částí téměř 4200 světelných bodů veřejného osvětlení. V dřívějších letech již bylo celkem 400 z nich nahrazeno LED svítidly nebo LED žárovkami. S loni vyměněnými svítidly má tak Kroměříž asi 760 moderních světel s LED technologií. „Oproti letitým sodíkovým světlům lépe vypadají a jejich provoz je mnohem úspornější,“ dodal Hebnar.
Mimo dotační program KTS loni a letos vyměnily žárovky v historických lucernách v centru města. Staré žárovky o příkonu 70 wattů byly nahrazeny LED žárovkami s příkonem 19 wattů. Vyměněny byly žárovky ve všech lucernách historického centra. „Jen úspora na Velkém náměstí se ročně pohybuje kolem 100 tisíc korun. Spotřeba za první čtvrtletí letošního roku klesla ve srovnání s loňským rokem o 6111 kWh. Cena za 1 kWh v roce 2023 byla přitom čtyři koruny,“ popsal ředitel KTS Marian Vítek.
Některým občanům se přesto modernizace veřejného osvětlení nelíbí. Na únorovém jednání zastupitelstva zazněla výtka, že chromatičnost neboli barevný tón světla, je zvolena nevhodně, a to kvůli údajně vysoké složce modrého světla, které podle nich negativně působí na zdraví živých organismů. „Veřejné osvětlení odpovídá celostátním a evropským standardům. Jedná se pouze o odražené světlo, jehož intenzita je hluboko pod hranicí škodlivosti na lidské zdraví a ostatní živé organismy,“ řekl Vítek. „Vedení města jde primárně o bezpečnost, o dobrou viditelnost chodců, a také o prevenci kriminality. Z toho nehodláme uhýbat,“ shodli se místostarostové Holík a Hebnar.
„Podle skupiny odborníků, mezi nimiž nechybí vysokoškolští pedagogové, soudní znalci či znalci z oboru dopravy, neexistují žádné důkazy o nepříznivých zdravotních účincích vyzařování LED při běžném používání. Podle nich má naopak snížení barevné teploty, tedy odstranění modré složky světla, významný negativní vliv na bezpečnost dopravy, kdy se například několikanásobně prodlužuje reakční doba řidiče,“ informoval Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí. „Je to totéž, jako kdyby měl řidič v krvi až dvě promile alkoholu,“ stojí v tiskové zprávě publikované na webu modresvetlo.cz.
Vlastimil Langer
Zdroj: Městský úřad Kroměříž
Ilustrační foto: Archiv SNZK