Město chystá restaurování několika památek, soch a křížů i kanovnických domů

18.02.2023 14:08

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice připravuje na letošní rok obnovu několika památek, soch, křížů, sousoší i kanovnických domů. Náklady celkem dosáhnou téměř 1,8 milionu korun. „Je povinností města se starat o památky, které vytvořili či vybudovali naši předkové. Mám proto radost z toho, že některé z těchto cenných objektů budou po dokončení prací opět v důstojném stavu,“ uvedl radní Jiří Kašík.
„O obnovu sochy sv. Jana Nepomuckého na Masarykově náměstí, kříže v ulici Vejvanovského a kříže se sochou Panny Marie na Riegrově náměstí se postará společnost SOCHAŘI z Olomouce. Náklady činí zhruba 1,3 milionu korun. Na kanovnických domech bude pracovat akademický sochař a restaurátor Tomáš Martinák. Za zhruba 430 tisíc korun opraví vstupní portály a schody. Práce na obnově památek by měly začít v dubnu a hotové by měly být do konce září,“ informoval Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Město se obnově památek věnuje pravidelně. V posledních letech byl restaurován například morový sloup se sousoším Nejsvětější Trojice, který je dominantou Riegrova náměstí, nebo socha Panny Marie na Mariánském sloupu na Velkém náměstí. Městem vlastněná společnost Kroměřížské technické služby také postupně obnovuje křížovou cestu na hřbitově v Kroměříži.
„V kanovnických domech, souboru domů v Jánské ulici (čísla popisná 27 až 31), které náleží k nejhodnotnějším architektonickým celkům Kroměříže, již dříve proběhla sanace sklepních prostor. Otlučením omítek a větráním se postupně snížila vlhkost stávajících konstrukcí, která pronikala do nadzemních podlaží. Radnice zde také postupně repasovala všechna okna a vstupní dveře objektů, které patří městu a jsou součástí jeho památkové rezervace,“ dodal Jan Vondrášek.

Vlastimil Langer

Zdroj: Městský úřad Kroměříž

Foto: Archiv SNZK