Matrika zlínské radnice zavádí novinku, rodný list dítěte obdrží maminky přímo v porodnici

26.09.2022 07:28

ZLÍN - Zlínský magistrát zavádí od října novou službu, která pomůže především čerstvým maminkám. Ve spolupráci s nemocnicí T. Bati se budou nově vydávat rodné listy přímo v nemocničním areálu.
„Rodný list je základním identifikačním dokladem a prvním dokladem, který obdrží rodiče pro své nově narozené dítě. Díky této novince dojde k vyhotovení a předání rodného listu ještě v průběhu poporodní hospitalizace,“ vysvětlila Elena Kovaříková, vedoucí oddělení matrik a ověřování.
„Matrikářka bude takto maminkám pravidelně k dispozici v určeném prostoru ve vestibulu porodnice  Baťovy nemocnice. V některých případech, kdy doklad nebude možno předat přímo v porodnici, zašle Magistrát města Zlína rodný list doporučeně do vlastních rukou matce, případně otci,“ sdělil Tomáš Melzer, tiskový mluvčí zlínského magistrátu.
„Nově zaváděná služba zároveň nebude mít vliv na standardní provoz pracoviště oddělení matrik a ověřování, klienti zde i nadále vyřídí své záležitosti bez omezení,“ ubezpečil Antonín Šrajer, vedoucí odboru občansko-správních agend.
Nová služba je založena na principech přívětivého úřadu, výrazně přispěje ke zkvalitnění služeb občanům a navazuje na vysokou úroveň předchozí dlouholeté spolupráce mezi městem a Baťovou nemocnicí.

Vlastimil Langer
Zdroj: Magistrát města Zlína
Foto: Archiv SNZ