Malá galerie Muzea Kroměřížska hostí díla kroměřížské rodačky Otilie Šuterové Demelové

23.11.2022 15:27

KROMĚŘÍŽ - Výstava Návraty představí průřez její celoživotní výtvarnou tvorbou již od sedmdesátých let 20. století a zahrne nejen práce sochařské, ale i malby akrylem. Z nedávné minulosti pak připomene také perokresby deníkového charakteru a konečně ze současnosti perokresby inspirované čínskými znaky. Současná instalace v Muzeu Kroměřížska, kterou otevře vernisáž 24. listopadu v 16.30 hodin, bude k vidění do 19. února 2023.

„Paní Šuterová je sochařkou, jejíž práce se vyznačuje cítěním ve figuře a věrností poštorenskému keramickému materiálu. Kromě volné tvorby vytvářela řadu let také plastiky a reliéfy pro architekturu. Podílela se tak na formování našeho veřejného prostoru,“ přiblížil dílo sochařky a výtvarnice, která od roku 1974 žije ve Lhotce u Zlína, kurátor výstavy Martin Janák. Připomněl také její kresbu. „Kresbou, k níž se intenzivněji kloní v posledních letech, zaznamenává téměř deníkovou formou prchavé okamžiky každodenního života. Její osobnost a vitalita ukazuje, že tvorba může být smyslem života,“ doplnil kurátor.

Sochařské práce Otilie Šuterové Demelové jsou známy z veřejného prostoru, například v Kroměříži se může vybavit plastika Přesvědčení proPomník internovaným ve vojenských táborech nucených prací na Husově náměstípřed budovou finančního úřadu (2002) nebo monumentální keramická plastika Nový život (1984) na okraji areálu nemocnice v Havlíčkově ulici. Do díla této umělkyně se promítají vzpomínky ke kořenům bezděčné inspirace, k místu původu a prožitků z dětství. Zpracovávala různá témata do škol, sportovních, zdravotnických a obřadních prostor, ale také sakrální motivy. Vytvořila například reliéf svatého Vojtěcha pro otrokovický kostel či křížové cesty pro Mírov, Hrachovec, Chudčice, Soběšice a Příbram na Moravě.

K výstavě je připraven vzdělávací program pro školy Sochařina, je to dřina? „Zkusíme si položit otázku, co může k výtvarné tvorbě povzbudit nás. Dětem se jistě podaří najít v sobě netušené schopnosti. Vyzkouší si práci s tvárnými materiály a samy budou překvapeny, co krásného umí vytvořit,“ uvedly lektorky Kateřina Mozgová a Ludmila Žákovská. V plánu jsou rovněž workshopy pro veřejnost a komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy na konci ledna 2023.

„Otilie Šuterová Demelová se narodila v roce 1940 v Kroměříži. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, obor keramika u profesora Stanislava Mikuláštíka. Ve studiu pokračovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesorů Josefa Malejovského a Otto Eckerta, kresbu absolvovala u Jana Baucha a Karla Stehlíka. Je členkou několika výtvarných sdružení. Její práce si mohli prohlédnout zájemci na mnoha výstavách v České republice, na Slovensku a v Itálii,“ sdělila Martina Malá, PR pracovnice muzea.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto:
Muzeum Kroměřížska