Magnetická rezonance bude i ve Vsetínské nemocnici

05.04.2021 09:35

ZLÍNSKÝ KRAJ – K pořízení nákladného přístroje získala v únoru Vsetínská nemocnice kladné stanovisko přístrojové komise Ministerstva zdravotnictví. Oficiální rozhodnutí zveřejnilo ministerstvo na svých webových stránkách. „V návaznosti na rozhodnutí přístrojové komise schválila Rada Zlínského kraje i zahájení přípravy investiční akce Přístavba budovy pro magnetickou rezonanci ve Vsetínské nemocnici,“ sdělila krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
„Dovybavení naší nemocnice magnetickou rezonancí bylo dlouhodobě plánováno, vyřešit se musely finanční prostředky a prostor, kam přístroj umístíme. Díky vyhlášení dotační výzvy v rámci programu REACT-EU, kterým Evropská unie deklaruje snahu pomoci řešit koronavirovou pandemii, máme nyní možnost získat na pořízení přístroje dotační zdroje. Provoz pracoviště by měl být podle plánu zahájen v polovině roku 2023,“ uvedla ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková.
Obyvatelé Vsetínska museli doposud za vyšetřením dojíždět do okolních nemocnic.„Jsem ráda, že se nám společně s vedením Vsetínské nemocnice opět podařilo rozhýbat tuto důležitou investici, to znamená jak pořízení přístroje, tak i přístavbu nezbytného zázemí. Magnetická rezonance ve Vsetínské nemocnici zlepší dostupnost této dosud chybějící moderní vyšetřovací metody pro pacienty z regionu. Magnetickou rezonancí tak budou vybaveny všechny nemocnice Zlínského kraje,“ dodala náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová, zodpovědná za oblast zdravotnictví.

Ve Vsetínské nemocnici byla v uplynulých dvou letech díky dotacím z evropských fondů již obnovena zobrazovací technika v celkové hodnotě převyšující 50 milionů korun, kromě moderního CT se jednalo o špičkové ultrazvuky, C-rameno, skiaskopický přístroj. Magnetická rezonance bude hodnotnou tečkou za kompletní modernizací oddělení.
„V dnešní době jsou tato vyšetření běžnou součástí diagnostických postupů v návaznosti na většinu lékařských oborů. Jde o vyšetření neinvazivní, jehož využití je velmi široké, od klasického zobrazení centrální nervové soustavy, orgánů hrudníku, břicha, páteře a kloubů, po zobrazení srdce a cév. Oproti CT vyšetření je velkou výhodou magnetické rezonance velmi dobré zobrazení měkkých tkání a orgánů bez využití ionizujícího záření,“ řekla primářka radiodiagnostického oddělení Vsetínské nemocnice. Blanka Ludvová.

Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj

Ilustrační foto: Archiv SNZ