Lidské hyeny opět okrádají staré lidi

26.05.2021 16:59

ZLÍNSKO – Policisté na Zlínsku evidují ode dneška případy pokusu o podvod.„Během dnešního jsme přijali hned dvě oznámení o okradení a pokusu o okradení seniorů podvodníky, dvaadevadesátiletý muž přišel o osmdesát tisíc korun,“ informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.
Ve Zlíně v místní části Prštné zavolal dnes po poledni cizí muž na dvaadevadesátiletou seniorku, která pracovala na zahrádce, že jde zkontrolovat stav elektroměru. „Když ho dovedla k domu, poslal ji pro doklady a hned šel za ní dovnitř do domu. Ve vstupu dovnitř mu žena zamezila a řekla mu, ať to řeší s její dcerou, která je majitelkou nemovitosti. Díky její duchapřítomnosti se jí nic neztratilo,“ sdělila policistka.
V druhém případě muž v Halenkovicích poblíž Napajedel přišel o osmdesát tisíc korun, které měl ve skříni. „Neznámý muž vešel do domu otevřenými dveřmi, odcizil z ložnice peníze a poté šel do kuchyně, kde požádal sedícího seniora o kontakt na jeho syna. Senior předal muži kontakt a muž odešel. Že chybí jeho otci peníze, zjistil syn až dnes, k odcizení mělo dojít v pondělí dopoledne,“ popsala další událost mluvčí.
Policisté upozorňují všechny seniory, aby byli obezřetní a zamezili cizím lidem vstupu do jejich obydlí. Podvodníci používají různé druhy legend a záminek, pod kterými se chtějí dostat do domu. „Obecně platí, že pokud člověka neznáte, nedovolte mu vstoupit do svého domu. Nejbližší rodinné příslušníky žádáme, aby svým rodičům či prarodičům vysvětlili, že není nutné mít doma větší obnos peněz, plně postačí peníze pro běžnou spotřebu,“ zdůraznila Monika Kozumplíková.

Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje