Lidé darovali tuny šatstva i hraček

25.05.2022 14:48

VSETÍN - Okolo šesti tun šatstva a jiných nevyužitých věcí darovali obyvatelé Vsetínska v dobročinné sbírce, kterou od 19. do 21. května uspořádala Diakonie Vsetín poblíž zimního stadionu. „Převažovalo letní i zimní oblečení. Lidé přinášeli také peřiny, povlečení, obuv, dámské kabelky a hračky,“ informovala koordinátorka sbírky Marta Vodáková.  
Darované věci poputují do Textilní banky v Radiměři na Svitavsku, kde je dobrovolnice roztřídí a připraví k odběru partnerským neziskovým organizacím pomáhajícím lidem v nouzi. V poslední době tato humanitární pomoc zamířila například k obyvatelům válkou trpící Ukrajiny a jihomoravské obce Hrušky, zasažené tornádem.
Přivezla jsem čistě vyprané dámské oblečení a kozačky. Cukrovka mě přinutila zhubnout, věci mi začaly být velké, tak proč bych je držela doma, když mohou posloužit jiným,“ řekla devětaosmdesátiletá Věra Novotná ze Vsetína, která si bedlivě hlídá termíny sbírek a přispívá do nich každý rok. 
Výzvu pořadatelů sbírky vyslyšel i Tomáš Ondrůšek z Prlova. Společně s manželkou věnovali pytel naplněný přebytečnými halenkami, svetry, košilemi a kalhotami. „Byla by škoda vyhodit takové věci do kontejneru. Třeba se někomu budou hodit,“ doufá pětasedmdesátiletý dárce.   
Vsetínská Diakonie nezůstala ve snaze pomoci potřebným lidem sama. Při nakládání darovaných věcí do kamionu se střídali skauti ze Vsetína, Kateřinic a Hošťálkové, dobrovolníci z Nadačního fondu Svět oken a členové Sboru dobrovolných hasičů Rokytnice. „Každá pomoc je důležitá, a proto by každý, kdo může, měl přiložit ruku k dílu,“ vyjádřila jejich postoj starostka sboru Hana Václavíková. Josef Bahr, skaut z 6. oddílu Kateřinice, přišel pomáhat dva dny po sobě. „Před pár týdny jsem se zapojil do sbírky pro Ukrajinu. Líbilo se mi to, a tak jsem se přihlásil i jako dobrovolník do sbírky Diakonie Vsetín. Dnes jsem se dost spálil od slunce, ale baví mě to tady. Za rok přijdu zase,“ dodal Josef Bahr.
Partnerská radnice ve Vsetíně odkazuje také na další význam sbírky. „Kromě sociálního má i rozměr ekologický. Je to způsob, jak předejít černým skládkám,“ potvrdila místostarostka Simona Hlaváčová. 

Vlastimil Langer

Zdroj: Městský úřad Vsetín
Foto: Radovan Kocúrek