Letní hudební akademie v Kroměříži slaví letos 5. výročí

20.02.2022 17:34

KROMĚŘÍŽ  - Již popáté si v srpnu přijdou v Kroměříži na své milovníci klasické hudby - mladí hudebníci pod vedením těch nejlepších lektorů, ale také diváci a posluchači. Letní hudební akademie Kroměříž dirigenta Tomáše Netopila už nyní otevírá obory pro sólové hráče, komorní hru i výuku orchestrální hry. Souběžný festival „Hudební Kroměříž přinese atraktivní program pro širokou veřejnost. Uskuteční se v termínu 12. – 20. srpna. Do Kroměříže dorazí největší esa klasické hudby Kateřina Kněžíková, Ivo Kahánek, Michaela Fukačová i Adam Plachetka,“ informovala PR manažerka festivalu Kateřina Martykánová.

Mezinárodní Letní hudební akademie spustila začátkem února registraci studentů. Slibuje mladým hudebníkům opět 9 dní plných hudby, nevšedních zážitků a nových hudebních zkušeností sdílených se špičkovými interprety klasické hudby. Hlásit se mohou až do poloviny května na webu akademie.

Projekt, který dosud ani kvůli pandemii nepřerušil svoji kontinuitu, tentokrát nabídne českým a zahraničním studentům konzervatoří, vysokých škol a dalším mladým hudebníkům výuku v 9 sólových oborů jako jsou housle, violoncello, viola, cembalo, kontrabas, klavír, zpěv, korepetice a studium pro hudební manažery. Dále LHAK otevírá komorní hru pod vedením Pavla Nikla a zdokonalit se mohou i studenti smyčcových oborů v orchestrální hře pod vedením dirigenta Tomáše Netopila.

Kromě Tomáše Netopila budou lektory LHAK 2022 Kateřina Kněžíková (zpěv), Ivo Kahánek (klavír), Michaela Fukačová (violoncello), Pavel Nikl (viola, komorní hra), Fedor Rudin (housle), Barbara Maria Willi (cembalo), David Mareček (hudební management), Zdeněk Klauda (klavírní spolupráce) a Petr Ries (kontrabas).

Mezi lektory nebude letos chybět charismatický mladý francouzsko-ruský houslista, špičkový sólista a dirigent, bývalý koncertní mistr Vídeňské filharmonie Fedor Rudin, který momentálně působí jako hostující dirigent Gruzínské národní filharmonie.  „Fedor loni přijal pozvání na poslední chvíli a skvěle zastoupil jednoho z lektorů, který onemocněl. Město i atmosféra akademie mu natolik učarovala, že i letos s nadšením přijal naše pozvání. Máme velkou radost, že se jeden z nejunikátnějších koncertních umělců současné generace, posílí náš lektorský tým,“ uvedl umělecký ředitel akademie Tomáš Netopil.

Každoročně je součástí akademie i speciální obor zaměřený na hudební management pod vedením generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka. „Doposud neměli jeho studenti možnost předvést v praxi nabité vědomosti přímo během akademie. Letos ale budou mít jeho účastníci poprvé unikátní příležitost podílet se na kompletní přípravě a produkčním zajištění slavnostního závěrečného koncertu. Pro ně tak činnost bude zahájena už s předstihem, již několik měsíců před akademií,“ vysvětlila výkonná ředitelka akademie Jana Kubáčová.

Studenty pro své obory si budou vybírat přímo jednotliví lektoři, a to na základě přihlášek a dodaných nahrávek. Přesné dispozice zájemci naleznou na https://www.academykromeriz.com/prihlaska-akademie/.

Pro širokou veřejnost bude určený doprovodný program tvořící festival klasické hudby Hudební Kroměříž. Jeho součástí budou od 12. do 20. srpna koncerty, zajímavé přednášky a workshopy. Dramaturgie festivalu se opět ujal Tomáš Netopil a prostor zde dostanou jak úspěšní frekventanti akademie, tak jejich slavní lektoři či další hudební hosté.

„Již nyní můžeme prozradit, že diváky čeká výjimečný zahajovací koncert Francouzská inspirace v Rotundě Květné zahrady, ale také Slavnostní symfonický koncert ve Skleníku, na němž se představí Václav Hudeček s loňskými absolventy za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů,“ představil část programu Tomáš Netopil. „Skutečným vrcholem 5. ročníku akademie bude také mimořádný závěrečný koncert s účastí lektorů Fedora Rudina, Pavla Nikla, Michaely Fukačové, Kateřiny Kněžíkové a Adama Plachetky,“ dodal Netopil.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Letní hudební akademie Kroměříž