Lesní požár na Vsetínsku likvidovalo jedenáct hasičských jednotek

17.03.2020 11:05

RATIBOŘ – Požár rubiska u Ratiboře na Vsetínsku zaměstnal v pondělí 16. března odpoledne několik desítek hasičů. Škoda půjde do statisíců, protože oheň zasáhl také mladé stromy.

„Vyšetřovatel hasičů stanovil jako příčinu požáru rozfoukání ohnišť po pálení zbytků z těžby, která v místě probíhala v minulém týdnu. Nikdo nebyl zraněn,“ informovala tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.
Krátce před jednou hodinou odpolední přijalo krajské operační středisko hasičů oznámení o požáru rubiska u obce Ratiboř na Vsetínsku. Postupně se na místo začaly sjíždět jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z nejbližšího okolí.
„Po příjezdu prvních jednotek velitel zásahu vyhlásil II. stupeň požárního poplachu a na místě měl k dispozici třináct cisteren s vodou. Zásah velmi komplikoval špatně dostupný terén a silný vítr, který požár neustále rozfoukával. Velitel zásahu si proto vyžádal další posilové jednotky. Požár tak likvidovalo jedenáct hasičských jednotek,“ uvedla mluvčí.

Oheň zasáhl rozlohu o velikosti jeden kilometr čtvereční, hořela suchá tráva a rubiska. Po příjezdu posilových jednotek vyhlásil velitel zásahu již III. stupeň požárního poplachu. 

„Okolo 21. hodiny byl požár uhašen a všechny ohniska prolili hasiči spoustou litrů vody. Likvidaci požáru však ohlásil velitel zásahu až dnes v ranních hodinách po opětovné kontrole zasaženého místa,“ dodala mluvčí hasičů.
Vlastimil Langer

Zdroj: HZS Zlínského kraje

Foto z místa požáru: JSDH Hošťálková