Lékařští specialisté na zažívací trakt se sejdou v Rožnově

05.09.2021 08:33

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí  společně se Vzdělávacím a výzkumným institutem AGEL pořádá 10. září již 25. ročník odborné konference Rožnovský gastroenterologický den, která je určena jak lékařským, tak i nelékařským zdravotnickým pracovníkům. Akce zahrne přes 20 přednášek zaměřených na specifické trávicí potíže, metody léčby i komplikace onemocnění zažívacího traktu.
„Loňská konference se z důvodu koronavirové epidemie neuskutečnila. Letošní ročník byl z května přesunut na září tak, aby bylo možno tuto vyhledávanou konferenci pořádat primárně prezenčně“, řekl odborný garant akce a vedoucí lékař gastroenterologie Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Martin Liberda.
Sekce pro nelékařské zdravotnické pracovníky se letos zaměří například na vznik análních karcinomů.  „Lidé by neměli zapomínat na preventivní vyšetření – u kolorektálního karcinomu je jednoznačný průkaz, že prevence zachraňuje životy. Pokud odhalíme nádor v raném stádiu nebo stav, který vzniku rakoviny bezprostředně předchází, tedy například tzv. pokročilý polyp, nemusí k rozvoji onemocnění vůbec dojít,” připomněl  Martin Liberda. 
Odborníci se ve svých vystoupeních zaměří také na historii endoskopie či vzácné příčiny vzniku hypoglykémie u nediabetika, ale třeba také na léčbu našich předků nebo ERCP vyšetření. Pro lékaře pak budou připraveny například přednášky na téma butyrát a jeho vliv na lidský organismus, přístup k pacientům s cévním ileem, zkušenosti s motorizovanou spirální enteroskopií a také řada zajímavých kazuistik.
Mezi přednášejícími přitom budou zastoupeni jak zdravotníci Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, tak i přední odborníci z dalších zařízení, a to zejména fakultních nemocnic v Brně, Hradce Králové, Olomouce a Prahy.
„Po roce nucené pauzy zveme již na pětadvacátý ročník naší tradiční odborné konference a ani letos nemáme nouzi o nová témata, poznatky a náměty. Náš obor se neustále rozvíjí a díky skvělé spolupráci s kolegy z dalších nemocnic můžeme nabídnout všem účastníkům pestrý program plný aktuálních témat a nových poznatků, který jistě ocení ve své každodenní praxi,“shrnul. Martin Liberda, vedoucí lékař gastroenterologie Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, který je zároveň garantem odborné konference.
Letošní ročník Rožnovského gastroenterologického dne proběhne v pátek 10. září od 9.00 hodin v Hotelu Eroplán v Rožnově pod Radhoštěm.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Nemocnice Valašské Meziříčí