Lávku přes Dřevnici v Otrokovicích čeká brzy rekonstrukce

06.02.2022 10:39

OTROKOVICE - Nový povrch i nájezdy bude mít lávka přes řeku Dřevnici v Otrokovicích. Jedná se o poslední lávku před soutokem Dřevnice s řekou Moravou v blízkosti čistírny odpadních vod.
„Zejména nevyhovující stav nájezdních ploch, které byly příliš příkré a často způsobovaly komplikace projíždějícím rodičům s dětmi či méně zdatným cyklistům i stav dřevěné podlahy na hraně životnosti vedly otrokovické radní k rozhodnutí o rekonstrukci lávky,“ uvedla tisková mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.
„Jedná se o lávku, která je na trase páteřní cyklostezky z Otrokovic na Napajedla a dále na Uherské Hradiště. V létě ji využívají tisíce cyklistů, kteří tudy projedou. Vzhledem k vytíženosti na frekventované trase bylo naším záměrem vybudovat lávku novou, to nám ale nedovolují majetkové poměry v lokalitě. Po zvážení všech možností, jsme se rozhodli investovat do této stávající. V případě, že by finanční prostředky městonevynaložilo, mohla by se v krátké době dostat do havarijního stavu a hrozilo by její uzavření pro veřejnost. Cyklisté by tak museli vjíždět na hlavní silnici, což by představovalo značné riziko,“ vysvětlila starostka města Otrokovice Hana Večerková.
Rekonstrukce bude zahájena v druhé polovině února a potrvá do května. Celková částka rekonstrukce bude v přibližné výši 800 tisíc korun. „V rámci rekonstrukce proběhne výměna podlahové konstrukce lávky, která je navržena z hraněného řeziva. Před jeho osazením na ocelovou konstrukci lávky bude dřevo impregnováno tlakovou impregnací. Příčné dřevěné podlahové nosníky se budou ukládat na nosnou ocelovou část konstrukce mostu. Podélné ocelové prvky konstrukce budou zbaveny případné koroze a opatřeny ochranným antikorozním nátěrem či nástřikem. Obnoveny budou také nájezdy na lávku,“ doplnil vedoucí odboru rozvoje města Erik Štábl.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice