Kybernetická bezpečnost i řešení krizových situací

14.09.2022 15:51

ZLÍN – Dvě odborné konference připravila v těchto dnech Univerzita Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. Fakulta aplikované informatiky (FAI) dnes pořádala konferenci zaměřenou na kybernetickou bezpečnost. Fakulta logistiky a krizového řízení (FLKŘ) v Uherském Hradišti zorganizovala konferenci CrisCon zabývající se krizovým řízením a řešením krizových situací.
„Řízení procesů a aplikace moderních technologií - Kybernetická bezpečnost  je profesní konferenční setkání odborníků na kybernetickou bezpečnost, kteří na různých pozicích ve firmách, veřejných i silových složkách státu garantují bezpečnost a kontinuitu provozu informačních systémů a účastní se obrany kyberprostoru Českého státu a Evropské unie,“ uvedl Roman Jašek z Fakulty aplikované informatiky UTB. „Význam a mimořádnost tkví v exkluzivním setkání těchto expertů s cílem sdílení aktuálních zkušeností v oblasti kybernetické bezpečnosti,“ dodal.
Již 21. ročník tohoto setkání doprovází několik workshopů připravených pro vybrané cílové skupiny dle jejich úzké specializace a odborného zájmu. Význam akce je podtržen záštitou Elektrotechnické asociace České republiky sdružující všechny významné organizace elektrotechnického průmyslu. Záštitu také poskytly organizace spojené s veřejnou správou a inovativních transferových coworkingových center České republiky.
„Hovořit zde budeme zejména o trendech a vizích v kybernetické bezpečnosti, zajímají nás predikce vývoje hrozeb a útočných technik nebo výzvy průmyslu 5.0 v oblasti bezpečnosti provozu inteligentních informačních a řídicích systémů,“ popsal Roman Jašek.
Mezi tématy jsou také technologie průmyslového blockchainu v informačních, průmyslových a logistických systémech, kybernetická bezpečnost SMART systémů (automotive), nové výzvy a cílené vzdělávání v kybernetické bezpečnosti či kybernetická bezpečnost HW prvků chytré síťové infrastruktury.
Odborníci se zaměřením na krizové řízení a bezpečnost se již po jedenácté sjeli do Uherského Hradiště na konferenci CrisCon, kde budou až do zítřka diskutovat o aktuální bezpečnostní a geopolitické situaci se zaměřením na ukrajinskou krizi. „Představíme činnost Krajského asistenčního centra, následovat budou odborné přednášky k dané problematice prezentované zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí, Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, Charity Uherské Hradiště a Správy železnic, státní organizace,“ řekla děkanka FLKŘ Zuzana Tučková.
„Cílem konference je vytvořit prostor pro výměnu nejnovějších teoretických i praktických poznatků a zkušeností v oblasti krizového a rizikového managementu. Konference umožní širokou diskusi a výměnu zkušeností vědecko-pedagogických pracovníků, odborníků z praxe i dalších účastníků konference o zásadách krizového řízení, environmentální bezpečnosti, analýzy rizik a jejich řízení na úrovni kraje, obce s rozšířenou působností, podniku nebo zařízení,“ vysvětlila Petra Svěráková, tisková mluvčí univerzity.
Tématy jsou například bezpečnost logistických procesů, environmentální hrozby a jejich rizika v ČR, krajinný management a ochrana biodiverzity nebo ochrana obyvatelstva.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně