Kvůli porušení vládního nařízení hrozí provozovateli restaurace v Uherském Hradišti i hostům vysoké pokuty

20.03.2020 14:29

UHERSKÉ HRADIŠTĚNa třímilionovou pokutu si zadělal provozovatel restauračního zařízení v Uherském Hradišti. Dvaceti hostům umožnil konzumovat nápoje v zahrádce před restaurací. Postižení se nevyhnou ani hosté, kteří mohou odejít od správního orgánu s pokutou dvaceti tisíc korun. 
Uherskohradišťští policisté včera odpoledne při kontrolách zjistili, že v jednom z restauračních zařízení ve městě se lidé dopouštějí přestupkového jednání. Bezmála dvacet lidí sedělo v restaurační zahrádce a popíjeli pivo. Porušili tak zákaz volného pohybu osob, který vyhlásila vláda,“ sdělila dnes policejní mluvčí Simona Kyšnerová.
V jejich případě se jednoznačně nejednalo o nezbytnou cestu například do zaměstnání, k lékaři nebo na nákup. Přestupku se dopustil také provozovatel restauračního zařízení, který sice nápoje a potraviny nechal prodávat přes okénko, ale umožnil lidem pobyt ve venkovní zahrádce, kterou provozoval.
„Dokonce před restauraci umístil tabuli s nápisem, že je zahrádka otevřena. Máme zjištěno, že zahrádka byla otevřena rovněž v neděli,“ dodala policistka.
Hosty, kteří se tímto jednáním dopustili přestupku, oznámí policie k projednání na příslušný správní orgán, a to na městský úřad. Radnice může v rámci vyhlášeného nouzového stavu uložit pokutu v horní hranici stanovené sankce. Tedy až dvacet tisíc korun.
„Provozovatel restaurace jako právnická osoba se dopustil správního deliktu, za který mu věcně příslušný správní orgán může uložit sankci až do tří milionů korun,“ řekla Simona Kyšnerová.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Policie ČR Zlínského kraje