Květnový Týden po rodinu přinese zábavu a poučení. Také v oblasti pěstounství

29.04.2024 16:25

KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži se ve dnech od 13. do 17. května uskuteční řada akcí u příležitosti Týdne pro rodinu. Do přípravy projektu se kromě radnice zapojily organizace zřizované městem i spolky, které připravují akce tematicky zapadající do programu. Akce zábavné, poučné, tvůrčí, zdarma i zpoplatněné, pro malé i velké, pro děti i dospělé.
„Budeme rádi, když si v programu Týdne pro rodinu Kroměřížané najdou něco, co je zaujme, a akci navštíví. Připravena je řada různorodých programů. Jedním z témat, které bude během Týdne pro rodinu často zmiňováno, je pěstounství,“ uvedl místostarosta Pavel Motyčka.

Série akcí na podporu a rozvoj pěstounství na Kroměřížsku má podtitul Díky pěstounství můžu…Ukazuje na skutečnost, že právě pěstounské rodiny dávají dětem, které neměly v životě štěstí, možnost žít plnohodnotný život plný zážitků, radosti a jistoty a ty se mohou díky náhradní rodinné péči a zázemí bez obav věnovat školním povinnostem, hrám a kamarádům.

I na Kroměřížsku je nedostatek pěstounů, stále se hledají noví. To je důvod, proč pracovníci kroměřížského OSPOD – Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Kroměříž – připravili program, jehož některé body budou poděkováním stávajícím pěstounům za práci, kterou odvádějí. Jiné zase mají za cíl oslovit potenciální pěstouny nové, představit jim, co pěstounství obnáší i co přináší. 

„Část programu Týdne pro rodinu určenou pro stávající i potenciální pěstouny zahájí 13. května den otevřených dveří v oddělení OSPOD v budově Městského úřadu Kroměříž v ulici 1. máje. Den otevřených dveří se bude v tento den konat také ve Sdružení pěstounských rodin, což je organizace podporující pěstounské rodiny sídlící v Soudní ulici v Kroměříži. Na úterý 14. května připravilo Klubíčko Kroměříž besedu Pavly Fojtíkové Náhradní rodinná péče.,“ sdělil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
 Odpolední program pak proběhne na Starém pivovaru, a to na nádvoří, kde se uskuteční vystoupení dětských souborů, dílničky a další aktivity, a v sále klubu, kde je připraveno promítání filmu s pěstounskou tematikou a beseda s psychologem Ivanem Ryšavým, pěstouny a pracovníky OSPOD.
Na středu 15. května je připravený Večer pro pěstouny, který bude poděkováním města Kroměříže za jejich práci a jehož součástí bude koncert žáků Základní umělecké školy Kroměříž a vernisáž výstavy fotografií Zdeňka Schovance s názvem Díky pěstounství můžu… Od čtvrtka 16. května si tuto výstavu mohou prohlédnout zájemci ve foyer radnice. Knihovna Kroměřížska pak na čtvrteční odpoledne připravila v rámci Klubu Puntík povídání nad knihou Máma pro Papíka. Pěstounský program Týdne pro rodinu zakončí v pátek 17. května opět den otevřených dveří na OSPOD v budově městského úřadu v ulici 1. máje, kde zájemci o zmíněnou problematiku získají potřebné informace.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž