Kroměřížští chirurgové pořádali workshop techniky MILOS

06.07.2021 16:03

KROMĚŘÍŽ - Další z velmi vydařených odborných workshopů se konal v uplynulém týdnu na Chirurgickém oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
„Pracoviště je v rámci České republiky jedním ze tří školicích středisek operační metody MILOS, kteránachází uplatnění při operačním řešení pupeční a ventrální kýly, kdy se využívá speciální instrumentárium a také speciální síťka, která zpevňuje břišní stěnu a zabraňuje návratu kýly.

Workshopu se tentokrát účastnili lékaři z nemocnic ze Vsetína a Vyškova. Teoretickou část vedl primář oddělení Jiří Polednik, operace, v rámci níž si školenci mohli metodu sami vyzkoušet, proběhla pod vedením zástupce primáře Martina Buča,“ sdělila tisková mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.

Technika MILOS je méně invazivním způsobem řešení kýly, pooperační hojení má méně komplikací, je méně bolestivé a rekonvalescence probíhá v řádu dnů. Využívá se u těžce manuálně pracujících pacientů, aktivních sportovců či obézních lidí, u nichž je vyvíjen větší tlak na dutinu břišní.

„Operační metodu využíváme také například u pacientů s peritoneálním katetrem. V minulosti byly častými pacientkami ženy po porodu, u nichž se objevila diastáza. Ovšem tato skupina je již zastoupena pouze minimálně, jelikož se většinu případů podaří vyřešit s pomocí cvičení, které s pacientkami provádí naše fyzioterapeutky a mají opravdu skvělé výsledky,“ řekl primář Polednik.

Kroměřížské chirurgické oddělení se stalo školicím střediskem v roce 2020. Pro zájemce z různých koutů republiky připravuje odborná setkání složená z teoretické a praktické části. Díky účasti v tomto projektu bývá navázána další spolupráce s lékaři z jiných pracovišť, kteří mají zájem nejen o techniku MILOS, ale také o další metody, které v Kroměřížské nemocnici operatéři využívají.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Kroměřížská nemocnice